Djeca

Male tajne srećnih porodica

Kako bi u vašem domu rasli zadovolji i nasmijani mališani, a vaša porodica bila stabilna, pročitajte sljedeće savjete, prenosi Yumama.

Ah, porodični život! Prljave čarape na podu, prazno mjesto gdje bi trebalo da stoji rolna toalet papira (opet!), razbacane igračke o koje se saplićete… mogu da postanu izvori stresa koji vodi u konstantno nezadovoljstvo. Dodajte tome “žongliranje” između vaše djece, roditelja, partnera i posla – i sve to za vrijeme privredne krize. Nije ni čudo što smo uskraćeni za zabavu i mnoge radosti.

Ipak, ne mora da bude tako. Jednostavni, svakodnevni “koraci” za jačanje porodičnih veza će vam pomoći u kreiranju pozitivne dinamike dešavanja – uspostavljanju dobre komunikacije, većeg razumijevanja, stabilnijih odnosa. To će vam omogućiti da izgradite jaku, srećnu i zdraviju porodicu.

Zabavni porodični obroci

Dokazano je da zajednički obrok može da pospješi razvoj mališana, smanji mogućnost pojave poremećaja ishrane kod djevojčica i dovede do niže stope depresije kod djece oba pola. Ali, to ne znači da obroci treba da budu ozbiljni ili da predstavljaju formalnost. Jednostavni, duhoviti rituali su ono što djeca pamte kada odrastu. Uvedite jednom mjesečno “dan natraške”, kada ćete umjesto večere da servirate doručak, i obratno. Ili, subotom ujutru, nakon doručka, svi zajedno gledajte crtane filmove. “Luckaste stvari ne koštaju ništa, a pomažu vam da ostvarite bliskost”, kaže Mišel Borba, autor priručnika za mame i tate – Velika knjiga rješenja problema roditeljstva.

Budite “kul” roditelji

Stvaranje atmosfere dobrodošlice za prijatelje vaše djece je jedna od najpametnijih stvari koju možete da uradite. Iznesite igračke i video igrice, ponudite ih sendvičima i zdravim grickalicama, poslužite sokove… Kada djeca poodrastu, težiće ka tome da se druže sa vršnjacima sličnih sistema vrijednosti i interesovanja. Na osnovu toga sa kim provodi najviše vremena, možete mnogo da saznate o vašem djetetu.

Postavite određene granice

Porodice u okviru kojih postoje striktna, jasna očekivanja kada su u pitanju djeca, srećnije su u odnosu na druge. Dr Skot Halcman, autor knjige Tajne srećnih porodica, kaže: “Djeca vam mogu reći da žele da budu slobodna, ali ta ideja im je zapravo zastrašujuća”. U svakom slučaju, provjerite da li vaša djeca znaju koja su porodična pravila i da li ih zaista razumiju.

Putovanje kao vid zbližavanja

Godišnji odmor i raspust predstavljaju idealan period za jačanje porodičnih veza, jer ste tada i vi i djeca oslobođeni jednog dijela uobičajenih obaveza. Ako ste u mogućnosti da putujete, to je pravi pogodak. Naime, prema rezultatima skorašnje studije, boravak u mjestu koje prvi put posjećujete – povećava nivo dopamina u mozgu. U pitanju je hemijska supstanca zaslužna za dobro raspoloženje, koja podstiče osjećaj bliskosti i zajedništva.

Naučite dijete radosti davanja

Istraživanja pokazuju da su ljudi koji daju, odnosno poklanjaju – srećniji! Svejedno da li je riječ o vremenu, novcu ili nekom predmetu. “Važno je da djeca nauče da ona nisu centar univerzuma i da, stoga, ne mogu ni da imaju takav uticaj na svijet oko sebe”, kaže dr Halcman. Volonterski rad – briga o starim osobama, na primjer, odličan je način da se dijete uključi u zajednicu. Ukoliko nema mogućnosti za takve aktivnosti, može da odvoji dio džeparca u dobrotvorne svrhe – po svom izboru. Recite djetetu da ćete mu se i vi pridružiti u toj akciji.

Ponosni na svoje porijeklo

Detaljna priča o vašem porodičnom stablu će pomoći djetetu da stekne osjećaj pripadnosti nečem mnogo većem nego što je njegov maleni svijet, kao i osjećaj da ima svoje “korijene”. Dr Dejvid Niven, autor knjige 100 jednostavnih tajni srećnih porodica, kaže da bi djeca – ako iz opravdanih razloga ne mogu da razgovaraju sa djedom i bakom, trebalo da zajedno sa vama razgledaju njihove stare fotografije i podijele porodične uspomene, priče i dogodovštine.

Zajedno za praznike – u svom domu

Provodite mnogo vremena sa telefonom? Ostavite pored telefona poruku na kojoj piše: “Ne!”, kako bi vas upozorila da ga ne koristite previše, posebno za vrijeme praznika. Tako ćete imati više vremena za porodicu. Na primjer, pravljenje novogodišnjih kolačića zajedno sa djecom je odlična ideja. Ona će se sigurno radovati ukoliko za doček ostanete sa njima kod kuće, gledate prigodne filmove i zabavljate se. To može da bude mnogo bolje za porodicu nego odlazak sa mališanima na bučno slavlje, gdje je velika gužva. Najmlađi vole i praznične priče i pjesme: “Glasno čitanje je sjajan način da se stimuliše porodična konverzacija”, kaže Mišel Borba.

Send this to a friend