Djeca

Nastavnici roditeljima: Evo šta je potrebno od vas kako bi izgradili kvalitetan odnos

Učitelji i nastavnici su veoma važne osobe u životu vašeg djeteta, pa je veoma važno da sa njima izgradite dobar odnos, da budete ‘na istoj strani’ i da se međusobno razumijete i podržavate.

Šta je to što je nastavnicima važno i potrebno od strane roditelja kako bi odnos bio kvalitetniji, otkrio je upravo jedan prosvetni radnik.

1. Povjerenje

Potpuno razumijemo. Ostaviti dijete nekome koga jedva poznajete, a vjerovati da će ono biti bezbjedno i voljeno, nije sasvim jednostavno. Ali, mi volimo ono što radimo. Radimo to zato što volimo djecu – vašu djecu. Želimo najbolje za svako dijete i rado zadovoljavamo njihove potrebe i ispunjavamo želje.

Zauzvrat, mi nećemo osuđivati vaše metode vaspitanja. Pričajte nam o dešavanjima u vašem domu i o tome koje uspješne metode vaspitanja vi primjenjujete. Volimo da znamo kako žive naši učenici van učionice. To nam pruža mogućnost da se povežemo i sa vama i sa djetetom i eventulano utvrdimo da li nešto propuštamo. Što smo povezaniji to će povjerenje biti veće.

2. Poštovanje

Vi ste djetetu prvi i njvažniji učitelj. Ako želite da me vaše dijete poštuje, ono će to najbolje naučiti od vas. Kada uđete u učionicu najbolje bi bilo da se oboje potrudimo da ostvarimo dobar kontakt očima, da se pozdravimo i ako je moguće proćaskamo. Mi ćemo takođe ukazati poštovanje ne samo vama, već i vašem djetetu.

3. Komunikacija

Najbolje je da se dogovorimo da pričamo o svemu što je važno a u vezi je sa djetetom. Ako se djetetu dogodi nešto van škole to će uticati na sve ostalo. Kako se dijete nosi sa stresnim situacijama je osnovi faktor odnosa između nas i djeteta.

Pomenite svaku stresnu situaciju koja je mogla da ima uticaj na dijete, možda je to selidba ili možda smrtni slučaj u porodici. Čak i kratak imejl o eventulanom psihičkom stanju vašeg djeteta nam znači. To će nam pomoći da problem riješimo brže i efikasnije.

4. Otvorenost

Pitanja su uvijek dobrodošla a i kritike. Ako se ne slažete oko nekih stvari koje mi primjenjujemo, najbolje je da o tome razgovaramo.

Znam da je teško ali probajte da razumijete da mi radimo sa oko 20, 30 porodica, i nemoguće je da svaka od njih bude zadovoljna sve vrijeme. Mi zapravo i ne pokušavamo da usrećimo svaku porodicu već da se na što bolji način dogovorimo i preduprijedimo potencijalne probleme.

5. Zahvalnost

Zamislite prostoriju punu gladnih, pospanih mališana koji imaju potrebu da izraze emocije i koji to uglavom i rade vrišteći, plačući, smijući se.

“Hvala” od vas mi znači. To cijenim i više nego što možete da zamislite, ali zahvalnost možete da mi ukažete i na druge načine. Možete da se ponudite da pročitate neku priču ili kupite nešto što nije skupo ali bi djeci u učionici bilo korisno.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend