Djeca

Naučite dijete da pravilno i odgovorno raspolaže novcem

Džeparac nikako ne bi trebalo da bude nagrada za poslušnost, već način na koji će dijete naučiti kako da raspolaže novcem, kako da bude strpljivo i ono što je najbitnije, uči da bude odgovorna odrasla osoba.

“Danas djeca rano počinju da se susreću sa novcem i brzo shvataju njegovu moć. Zato je dobro uključiti ih na vrijeme naučiti ih da raspolažu novcem i donose odluke. Najbolje vrijeme za to je kad dijete počne da shvata šta je novac i čemu služi, a to je obično sa oko pet godina. Pritom džeparac treba biti primjeren uzrastu, dovoljno veliki da mogu sami sakupiti za nešto što žele, ali ne i da to mogu odmah da kupe. Na taj način djeca uče da odlažu zadovoljstvo, grade strpljenje i odgovornost”, objašnjava psihološkinja Petra Matković.

Najčešće roditelji djeci daju džeparac kao nagradu za obavljanje kućnih poslova, ali psiholozi kažu kako to i nije najsrećnije rješenje.

Samostalnost

Učestvovanje u kućnim poslovima pozitivno utiće na djetetov razvoj i daje djetetu osjećaj važnosti u krugu porodice, utiče na razvoj emocionalnih i socijalnih vještina.

“Svaka porodica ima puno svakodnevnih, nedjeljnih i mjesečnih kućnih poslova i obaveza, a djeca bi trebalo da budu dio njih od početka, bez posebnih uslova ili nagrada. Tako svaki član pridonosi zajednici i ima svoju ulogu. To bi trebalo da bude sastavni dio života, a ne način na koji će djeca zaraditi novac. Ako im kasnije ukinete nagradu, djeca će odbijati da rade poslove za koje su ranije bila motivisana novcem”, govori psihološkinja Matković.

Ipak, dodaje, dobro je povremeno dati priliku da zasluže dodatni džeparac tako što će obaviti neki veći posao u kući ili neki zadatak. Ističe i kako djecu već od malena treba pustiti da samostalno raspolažu svojim novcem.

Učenje iz iskustva

“Treba ih naučiti kako da štede i razumno troše. Pustite ih da sami raspolažu novcem i uče na sopstvenim greškama, kojih će biti. Savjetujte ih, ali se ne miješajte ako odjednom odluče da potroše sve na skupu igračku. Vremenom će sve bolje umjeti da odgovorno raspolažu novcem, kao i da razlikuju šta im je stvarno potrebno, a šta prolazna želja”, savjetuje Matković.

Već sa pet godina se razumiju u novac

Savjetuje se da se već petogodišnjacima objasni kako novac treba zaraditi i razliku između stvari koje želimo i koje su nam neophodne. Između 6. i 10. godine djeca bi trebalo da savladaju vrijednost novca, pojam štednje i kreditnih kartica.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend