Djeca

Naučite djecu da gledaju na život sa ljepše strane

Jednostavno rečeno, svaka majka želi da njeno dijete bude optimista. Ali to nije uvijek moguće. Naravno, ne zavisi sve samo od nas i ne možemo u potpunosti da formiramo karakter našeg djeteta. Međutim, vrijedno je znati da temelje njegovog karaktera postavlja upravo roditelj.

Otkrivamo vam pet jednostavnih načina koji će vam pomoći da vaše dijete postane optimista u životu.

Bez perfekcionizma

Niko od nas nije obavezan (i ne može) učiniti sve savršeno. Dijete je u početku kao glina koju možete oblikovati, i sva djeca u ranom uzrastu pokušavaju da urade najbolje stvari ne bi li zadovoljili svoju majku. Ali ovo nije prava strategija. Svi učimo od grešaka i važno je shvatiti da one nisu ništa važnije od pobjede. Ako nešto nije ispalo savršeno, onda postaje lekcija. Ovim pristupom, dijete će biti sigurno da ne treba strahovati od grešaka i pristupiće bilo kojoj inicijativi bez straha. Na kraju krajeva, ono će biti pobjednik u svakom slučaju.

Potražite alternativu

Ako stvari krenu loše, ne bi trebalo da plašite dijete. Tako će naučiti da u životu postoje samo teške obaveze koje se ne mogu izbjegavati. Gdje možete naći alternativu – tražite je, ali radije dajte izbor djetetu. Pa šta ako vaša ćerka želi da bude fudbaler, a sin – baletan?

Da, ali…

U svakoj teškoj situaciji za dijete, pomozite mu da izvodi vježbu “da, ali”. Izgubio si svoju omiljenu igračku? Možda je pronašao neko kome je potrebnija, a uskoro ćeš imati novu.

Imaš dvojku? Pa, dobro, vidjećeš kako će se cijelo odjeljenje iznenaditi sljedeći put kada im pokažeš kako si naučio lekciju.

U svakoj situaciji koja uznemirava dijete, potražite pozitivnu stranu.

Lični primjer

Bez obzira na to kako podučavamo našu djecu, oni će uzeti primjer od nas. Svaki put kad želite da se žalite na život pred djetetom, uzmite u obzir da će od vas uzeti primjer odnosa prema životu.

Opasnosti

Svako od nas se plaši opasnosti sa kojima se suočavaju djeca u današnjem svijetu. Ali, ako želite da dijete raste kao optimista usporite kontrolu. Svaki put kada ga upozorite na neku strašnu stvar, zapravo „crtate slike“ opasnosti koje ga čekaju na terenu, u parku i uopšte, iza vrata stana.

Upozorite dijete, ali imajte povjerenja u njega. Većina strahova majke neće se ostvariti, a povjerenje je dovoljno da upozori dijete od glavnih opasnosti.

Send this to a friend