Djeca Pokazalo istraživanje

Naučnici tvrde: Mozak majki i trudnica se podmlađuje

Novopečene mame, pa i trudnice, žale se na “bebi mozak”, zaboravnost ili rasijanost uslijed hormona ili neispavanosti. Ali sada je veliko istraživanje sprovedeno u Norveškoj pokazalo da je mamin mozak zapravo “oštriji” nego ranije.

Žene koje su rađale djecu imaju mozak koji je “mlađi” od njihove prave starosti, i to zahvaljujući estrogenu koji se luči tokom trudnoće.

“Kada posmatramo način na koji mozak stari, primjećujemo veoma važnu razliku između mozgova žena koje su rađale i onih koje nisu. Na MRI skeneru njihovi rezultati bili su ‘mlađi’ šest mjeseci u odnosu na njihovu pravu starost, što znači da ih je trudnoća podmladila,” rekla je dr An-Mari de Lang sa Univerziteta u Oslu.

Istraživanje je obuhvatilo 12.000 žena srednjeg doba, od kojih su 9.500 imale djecu. Naučnici su razmatrali masu njihovog mozga i količinu sivih ćelija, i utvrdili da su mozgovi mama biološki djelovali mlađe uslijed promjena koje su izazvale trudnoća i odgajanje djeteta.

“Žene koje su rodile djecu i decenijama kasnije osjećaju dejstvo tog iskustva. Hormoni i promjene u imunitetu tokom trudnoće imaju zaštitničko dejstvo na mozak,” zaključuje dr De Lang.

Send this to a friend