Djeca opasnost dolazi iz plastičnih flašica

Naučnici upozoravaju: Mikroplastika u flašicama opasna po zdravlje beba

Bebe koje se hrane iz plastičnih flašica svakog dana unose milione čestica mikroplastike, alarmantni su zaključci istraživanja koje je sproveo koledž Triniti u Dablinu.

Uticaj na imunitet

Do oslobađanja, kako se navodi, miliona mikročestica i biliona nanoplastičnih čestica dolazi prilikom procesa sterilisanja flašica i pripreme mlijeka, a stručnjaci ističu da je od izuzetne važnosti da se utvrdi kakav je uticaj ove mikroplastike na zdravlje novorođenčadi. Irski naučnici su u svom istraživanju testirali flašice od polipropilena, koje čine 82 odsto flašica na tržištu.

“Već smo počeli da utvrđujemo kako ove čestice utiču na naš imunološki sistem. Lično sam pobacao sve plastične posude koje sam koristio. U slučaju da imam malo dijete, prilagodio bih način na koji mu pripremam hranu”, istakao je profesor Džon Boland sa koledža Triniti i dodao da je, uprkos tome što će mnoge od tih čestica biti izbačene iz tijela, potrebno utvrditi koliko njih će biti apsorbovano u organizmu.

Posljedice na zdravlje

Iako ima indicija da plastične hemikalije mogu oštetiti probavne organe, podstaći razvoj upala, neplodnost ili rak, naučnici kažu da su posljedice po zdravlje ljudi zasad nedovoljno istražene i još uvijek nepoznate.

Jelena Milić iz organizacije Alternativa za bezbjednije hemikalije (Alhem) istakla je za Kurir da je mikroplastika sve veći problem u svijetu i da ona sigurno ostavlja posljedice i po životnu sredinu i na zdravlje ljudi.

“Te izuzetno sitne čestice ulaze u organizam i gomilaju se u njemu, a još uvijek nismo svjesni svih efekata mikroplastike, ali oni sigurno postoje”, istakla je Milićeva, koja roditeljima preporučuje da prilikom kupovine flašica čitaju etikete, da provjere da li je proizvod bez bisfenola A (BPA free), da kupuju kod distributera, na pouzdanim mjestima i samo proizvode koji imaju bar-kod.

Istraživanje američkih naučnika Mikroplastika pronađena u plućima i jetri

Tim američkih naučnika saopštio je u avgustu da su mikroplastiku i nanoplastiku pronašli u uzorcima uzetim iz pluća, jetre, slezine i bubrega kod ljudi. Tom prilikom su, kako su naveli, otkrili desetine vrsta plastičnih komponenti, uključujući polietilen, koji se koristi za izradu plastičnih kesa i polietilen tereftalat (PET), koji se koristi za izradu plastičnih boca.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Sova
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sova
Gost
Sova

Milićeva roditeljima “preporučuje da prilikom kupovine flašica čitaju etikete, da provjere da li je proizvod bez bisfenola A (BPA free), da kupuju kod distributera, na pouzdanim mjestima i samo proizvode koji imaju bar-kod.”
Da nije bolje da koriste staklene flašice, kao nekad?

Send this to a friend