Djeca

Ne treba mi tvoja pomoć: Vaše dijete želi više slobode

Bespomoćna bića koja potpuno zavise od nas vrlo brzo postaju ‘mali ljudi’ kojima je potreban lični prostor i određena sloboda. Prepoznajte prve znake samostalnosti kod svog djeteta.

Svi roditelji će se složiti u jednom, djeca prebrzo odrastaju. Nećete ni trepnuti, a oni više neće željeti da se maze ili prosto da se ušuškaju kod vas jer su sada veliki.

Postoje stvari koje bebe i mališani rade kako bi dobili parče svog prostora ili prosto samo otišli iz situacije koja im nije baš po volji. Ovo su samo neki od njih…

1. Bukvalno otpužu ili odšetaju od vas

Kada beba ne želi da je držite ona će doslovno otpuzati od vas. Ako to nije znak da im treba prostora ili da ne žele da budu tu, ne znamo šta jeste. Zanimljivo je da i prije sposobnosti da govore šalju tako jasne i nedvosmislene poruke.

2. Prestaju da plaču čim skrenete pogled sa njih

Sve bebe prolaze kroz strah od razdvajanja sa mamom, bilo da je to što niste u istoj prostoriji, što ste ga ostavili u vrtiću ili ste se prosto izgubili iz njihovog vidokruga.

I onda odjednom nema više plakanja, više ni ne primjećuju kada vas nema niti se brinu, što je jako dobro jer to znači da se osjećaju sigurno. Ipak ne možemo reći da vas ovo kao roditelja neće malo zaboljeti, ali pozitivna strana toga- možete sami da odete u kupatilo poslije dužeg perioda.

3. Izbace vas iz kreveta

Spavanje sa mališanom je divno prvih 10 do 15 minuta. Nakon toga će vas udarati, peti se po vama, piškiti ili uraditi nešto gore da vam stavi do znanja da on ne samo da želi svoj prostor već mu je i potreban.

4. Ne žele više da se maze

Znate kako su vam kao mlađi stalno sjedjeli u krilu i to im je bilo utočište. Nažalost, kada porastu toga će biti sve manje i manje, tako da iskoristite svaki momenat u kome oni žele da se maze sa vama.

5. Žele da sve sami urade

Nema ničeg slađeg nego kada vam dijete kaže da hoće samo nešto da uradi. Stati i posmatrati ga kako jede samo ručicama, drži flašicu ili skida svoju odjeću je neodoljivo.

I budite sigurni, ukoliko zažele prostor neće se libiti da ga traže, a kao rezultat, djeca će naučiti da samostalno rade neke korisne stvari.

6. Ne žele da ih nosite

Dosta roditelja voli da nosi svoju djecu u nosiljkama. U jednom momentu ćete definitivno zaključiti da vaš mališan želi da hoda. To se može desiti na teži i lakši način, samo je bitno saslušati vaše dijete ili ćete doći u situaciju da dijete dobije napad bijesa u prodavnici pred masom ljudi i propisno vas obruka.

7. Ljepše i bolje spavaju u njihovoj sobi

Pedijatri preporučuju da bebe spavaju u istoj sobi sa roditeljima (ali u svom krevecu) dok ne napune godinu dana.

Međutim postoje i ona djeca koja ne mogu da spavaju u istoj prostoriji sa roditeljima i mnogo se bolje odmore ako imaju sopstveni prostor.

8. Otvoreno kažu “ne”

“Ne” je često prva ili među prvim rečima koje bebe nauče. Potrudite se da poštujete kada dijete nešto odbije, pogotovo kada se odnosi na njihovu slobodu ili prostor.

9. Izvijaju se unazad kada ih podignete

Vjerovatno kao i mnogi roditelji, ne volite kada vaše dijete izvija leđa unazad i pokušava da “sleti” na glavicu kada želi da ode. Iako postoji jako velika mogućnost da se povrijede u tom položaju, to je njihova jasna poruka da ne žele da ih držite.

Tagovi

Send this to a friend