Djeca šta treba da izbjegavate kada birate namirnice

Nezdravi sastojci u dječijoj hrani

Čak i kada mislite da svojoj djeci spremate veoma zdravu hranu, u njoj možda ipak ima nekih štetnih sastojaka.

Navešćemo vam neke od njih kako bi ste znali šta treba da izbjegavate kada birate namirnice za svoje najmlađe članove porodice.

Olovo

Tragovi olova nalaze se, između ostalog, u voćnim sokovima, jabukama, kruškama, hrani za bebe i povrću poput šargarepe i slatkog krompira. Otkriveno je da olovo uzrokuje probleme u ponašanju kao što su hiperaktivnost, agresija i nepažnja, kao i niži koeficijent inteligencije. Da biste smanjili dječiji unos olova, preporučuje se posluživanje hrane koja će blokirati apsorpciju olova, kao što su repa, zelje, konzervirani losos i mliječni proizvodi. Pored toga, hrana bogata gvožđem poput crvenog mesa, pasulja i sočiva, ako se uzima sa hranom sa visokim sadržajem vitamina C, može pomoći u apsorpciji gvožđa i dodatno blokirati apsorpciju olova. Neki primjeri hrane sa visokim udjelom vitamina C su paradajz, pomorandža, paprika, jagode i lubenice.

Šećer

Šećer se dodaje mnogim prehrambenim namirnicama za koje većina ljudi nikada ne bi pomislila da u sebi imaju šećer. Od kečapa i hljeba pa do grickalica i žitarica – čak i prerađenom mesu dodaje se šećer. Jedan od primjera namirnice sa šećerom koji je često previđen je jogurt, posebno voćne vrste koje sadrže oko 18 grama šećera.

Zasićene masti

Čvrste masti poput onih sadržanih u crvenom i prerađenom mesu, pržena hrana, mlijeko, sir, puter, peciva i kolači povećavaju rizik od dobijanja bolesti srca, kako kod odraslih, tako i kod djece.

Vještačke boje

Mnogo više namirnica nego što mislite sadrži ove hemikalije koje su napravljene u laboratoriji od sirove nafte. One su povezana sa raznim alergijama, sindromom iritabilnog kolona, migrenama i rakom štitne žlijezde, bešike i bubrega. Kada kupujete proizvode za svoju djecu, potražite ljekove bez boje, piće i hranu koje dobija prirodnu boju od voća i prehrambene proizvode koji ne sadrže vještačke boje.

Vještački zaslađivači

Iako ih zdravstvena industrija koristi za proizvodnju niskokalorične i hrane bez šećera, vještački zaslađivači su štetni po zdravlje. Otkriveno je da uzrokuju gastrointestinalne tegobe sa problemima kao što su nadimanje, dijareja i nedostatak korisnih bakterija u vašem gastrointestinalnom traktu.

Trans masti

Trans masti su nezdrave za sve starosne grupe zbog načina na koji podižu holesterol i rizik od pojave srčanih bolesti – čak i kod djece. Treba izbjegavati sve proizvode na čijem pakovanju piše da sadrže sastojke koji su djelimično ili potpuno hidrogenirani.

Send this to a friend