Djeca Pomozite djetetu

Noćne more kod djece: Šest načina da zaustavite strašne snove

Dok predškolci imaju aktivnu maštu i plaše se čudovišta ispod kreveta, malo stariji mališani, uzrasta između 6 i 10 godina, imaju dosta stvarnije strahove, poput kidnapovanja, pljačke, zemljotresa, te u tom periodu vrlo često imaju noćne more. Jedna njemačka studija pokazala je da 96 posto djece od 7 do 9 godina ima noćne more. Uz to, većina mališana je rekla da se njihovi snovi najprije vežu za nešto što su vidjeli tokom dana na televiziji.

Noćne more dešavaju se tokom REM faze, i djeca se prosto nekada ne probude nakon njih. Ovakvi snovi djeluju na tijelo, poput ubrzanog rada srca, te se često dešava da se dijete probudi.

Tako uplašenom nakon buđenja, kuća mu može izgledati strašno, pa će još teže biti da se ponovo uspava. Djeci zaista može biti problem da naprave razliku između fantazije i stvarnosti, pa se odupiru ponovnom povratku u san u strahu da ih ono strašno tamo ponovo čeka.

Stručnjaci ističu da su snovi povezani sa iskustvima koja djeca proživljavaju tokom dana. Ako imaju ružne snove, vjerovatno je da prolaze kroz određeni period u životu, što je normalan dio razvoja. Ipak, ukoliko se snovi prečesto ponavljaju, razmislite o mogućim izvorima stresa kod djeteta.

Kako pomoći djetetu?

– Imajte razumijevanja

Ako je dijete imalo loš san, prirodno je da mu kažete: “To je bio samo san, vrati se u krevet”. Ipak, djetetu je taj san potpuno stvaran. Pustite ga da ispriča kako se osjeća. Možete probati i sa rečenicom poput: “Mogu da zamislim koliko je to strašno, ali sada nema užasnog čovjeka u sobi”.

– Odredite vrijeme za spavanje

Noćne more će se prije javiti ako dijete ode kasno na spavanje. Školskoj djeci je potrebno 10-11 sati sna. Elektronske uređaje ugasite pola sata prije spavanja, kako bi se normalno lučio melatonin tokom sna. U tom periodu je najbolje da se posvetite umirujućim aktivnostima poput igranja društvene igre, kupanja, gledanja zvijezda kroz prozor i slično.

– Opuštajte se

Smireno tijelo i um će mnogo lakše utonuti u san. Najbolja tehnika je zamišljanje daha kako prolazi kroz tijelo, prvo kroz desnu, potpom kroz lijevu nozdrvu.

Nova plišana igračka takođe može pomoći djetetu da se osjeća sigurnije. Izraelska studija je pokazala da su djeca sa novom igračkom imala znatno manje noćnih mora i drugih simptoma stresa, jer su vjerovala da ih ona štiti, ili pak da su oni ti koji štite igračku.

– Ne izbjegavajte strašno

Greška je da sklanjate od djeteta ono što ga plaši. Bolje je da ga naučite da prihvati i toleriše stvari koje ga plaše. Poenta je da, što češće misli na to ili ga gleda, to postane sve manje strašno.

Provedite petnaestak minuta tokom dana fokusirajući se na te lutke, strašila ili šta god da je tema djetetovog straha. Možete odštampati sliku lutke, a potom dati djetetu da je isjecka makazama, možete napraviti čajanku sa lutkama ili dati djetetu da im čita priče.

– Trenirajte djetetov mozak

Loši snovi nekada mogu biti samo navika djetetovog mozga. Nakon noćne more, bilo bi idealno da počne da razmišlja o nečemu lijepom i zabavnom. Navedite ga da zamišlja kako mijenja kanal na kom se nalazi loš san, i onda je sve u redu.

Možete mu pomoći da napravi razliku između fantazije i stvarnosti. Ako pogledate ispod kreveta i kažete mu da nema čudovišta, vi ćete ga u stvari ubijediti da oni zaista postoje. Umjesto toga, uzmite kalkulator i preračunajte koliko noći je dijete prespavalo u kući, a potom ga pitajte koliko puta je ona opljačkana. Ako se plaši zemljotresa ili požara, pokušate da pričate sa njim o pronalaženju rješenja. Možete, na primjer, napraviti plan bijega i mjere predostrožnosti.

Sljedeći korak je ohrabrivanje djeteta da na magičan ili blesav način završi loše snove. Zamišljanje negativca kako upada u kadu punu špageta, ili pretvaranje čudovišta u čokoladu mogu sigurno umanjiti strah i pretvoriti ga u zabavnu situaciju.

Nekada ne postoji jednostavno rješenje, i dijete prosto mora da ga preraste.

Send this to a friend