Djeca

Ojačajte imunitet djeteta: Vitamin koji će zaustaviti prehlade i viruse

Jesen i početak školske godine, obično znači i bar nekoliko dana prehlade, virusa i visoke temperature. Ali to ne mora da bude tako ako na vrijeme počnete da jačate imunitet djeteta, a ovaj vitamin će biti vaš najbolji saveznik.

Današnja djeca su žrtve loše ishrane sa mnogo masti, gaziranih pića, slanih grickalica i slatkiša, a sve to dovodi do slabljenja imunog sistema.

Početak škole obično sa povećanjem obaveza povezujemo i sa početkom sezone prehlada i virusa, a nekoliko dana provedenih u krevetu uz šolju čaja i kutiju maramica nazaobilazna su tradicija ovog perioda, kako roditelja tako i djece.

Međutim, umjesto prihvatanja visoke temperature, kašlja, dobro bi bilo uvesti dnevni unos odgovarajućih količina vitamina C koje će vas pripremiti za borbu protiv bolesti. Vitamin C je u vodi topiv vitamin, neophodan za ljudsko zdravlje, poznat je još kao askorbinska kisjelina.

Vitamin C ne samo da jača imunološki sistem tijela, već je potreban i za elastičnost kože, zdrave zube i kosti. Takođe je uključen u proizvodnju hormona sreće, koji se brine za dobro raspoloženje. Vitamin C neutraliziuje slobodne radikale i sprečava oštećenja uzrokovana slobodnim radikalima u našem tijelu te se smatra najvažnijim antioksidansom u našem tijelu. Slobodni radikali se smatraju i glavnim uzrokom starenja, a uzročnici njihovog nastanka su nepravilna ishrana, stres, upotreba ljekova i pušenje.

Preporučeni dnevni unos vitamina C se razlikuje s obzirom na uzrast i pol.

Preporučena doza za odrasle žene je 75 mg dnevno, dok muškarcima treba nešto više, oko 90 mg dnevno. Vitamin C svakodnevno nalazimo u voću i povrću, ali količine koje dobijamo iz namirnica često puta su premale, stoga organizam zahtijeva dodatnu suplementaciju ovim vitaminom. Vitamin C je dostupan bez recepta u obliku tableta, šumećih tableta ili praha, a koristi se i u prehrambenoj industriji kao aditiv. Budući da je topiv u vodi, tijelo se lako rješava “viška” vitamina C kroz mokraću.

Vrlo visoke doze mogu izazvati prolazne probavne tegobe, a postoji sumnja da bi unos visokih količina vitamina C (preko 1 g dnevno) mogao biti povezan s blago povećanim rizikom od bubrežnih kamenaca (2x veći rizik). U svakom slučaju, budući da ne postoje dokazi o koristi od uzimanja prevelikih količina vitamina C, nema smisla pretjerivati s unosom vitamina C.

3 Komentara na "Ojačajte imunitet djeteta: Vitamin koji će zaustaviti prehlade i viruse"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend