Djeca

Oralna higijena kod mališana: Pranje četkicom obavezno od prvog zubića

Da bi se zubi sačuvali od karijesa i oboljenja desni, sa oralnom higijenom treba početi čim se dijete rodi.

Prva obaveza roditelja je da bebama nakon hranjenja obrišu mliječne ostatke na desnima. Savjet o očuvanju zdravlja usta i zuba bebe treba da im da nadležni ljekar, a obaveza roditelja je da kontrolne preglede obave već poslije nicanja prvog zubića, a potom poslije navršene prve godine.

Sa nepunih godinu dana kada zubi polako počinju da niču, treba da im daju četkicu da se sami na nju navikavaju gurajući je u usta.

Zubna pasta je sa floridima, a koristi se u malim količinama i koncentraciji prilagođenoj uzrastu djeteta. S obzirom na to da mališani u tom uzrastu nisu u stanju detaljno da sprovode oralnu higijenu, roditelji treba da im priteknu u pomoć, odnosno sve do sedme godine treba djeci da peru zube.

Najbolje je da higijenu usta i zuba obavljaju zajedno pred ogledalom, ili da dijete puste da posmatra roditelje dok peru sopstvene zube.

Od sedme do dvanaeste godine roditelji djecu treba samo da kontrolišu da li pravilno i redovno peru zube, odnosno da li to rade ujutru i uveče pred spavanje, kada je pranje zuba i najvažnije.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend