Djeca

Ovako roditelji usporavaju razvoj djeteta

Roditelji često, iz najbolje namjere, prave greške koje mogu loše da utiču na razvoj inteligencije njihovih mališana.

“Inteligencija nije nasledna, nasleđuje se samo potencijal kojeg treba aktivirati, a u tom smislu je najvažnija rana stimulacija u prvim godinama života djeteta, dok najveći uticaj na njega imaju upravo roditelji”, ističe dr Ranko Rajović, autor NTC sistema učenja, koji se primjenjuje u vrtićima i školama u 14 država Evrope.

Ljekar, specijalista interne medicine iz Srbije, koji se niz godina bavio istraživanjima u području neurofiziologije i neuroendokrinologije, član je međunarodnog odbora Mensa za darovitu djecu i saradnik UNICEF-a, te sve popularniji stručnjak za rani razvoj inteligencije.

Kojim čestim greškama roditelji mogu negativno da utiču na prirodni razvoj inteligencije kod djeteta, objasnio je na jednom od svojih predavanja u Zagrebu, u organizaciji izdavačke kuće Harfa.

Ružičasta soba

Beba u prvih mjesec dana vidi sve mutno, kao da ima dioptriju +20, i primjećuje jedino jake kontraste. Umjesto jednoličnih, ružičastih ili plavih enterijera, u dječju sobu trebalo bi barem u tom prvom razdoblju staviti tamne zavjese ili tapete koje će biti kontrast, poručuje dr Rajović.

Sprečavanje igre na podu

Dok dijete puzi, rukama se oslanja na pod, a takav pritisak na dlan aktivira određene djelove mozga koji su važni za kasniju inteligenciju. Neki roditelji brzo podižu dijete s poda, ne žele da se isprlja ili rukama unese u usta neku prljavštinu ili nešto što nađe na podu. Ali faza puzanja je jako kratka i ako se tada ne dogodi specifična stimulacija dlana, propušta se dobra prilika za razvoj mozga.

Zabrana skakanja po krevetu

Neuroni koji ne rade umiru, a upravo neuroni prirodno podstiču djecu da skaču. Svaki skok pomjera težište tijela u lijevo ili desno pa onda moraju aktivirati sve mišiće da bi održali ravnotežu prilikom povratka na noge, a upravljanje time je aktivnost mozga.

“Umjesto da zabranite djetetu skakanje, pazite na sigurnost. A ako zaista želite da podstaknete razvoj inteligencije djeteta, rodite mu brata ili sestru, jer jedno dijete će skakati pet minuta, a dvoje će skakati pet sati“, poručuje dr Ranko Rajović.

Vožnja u kolicima umjesto hodanja

Hodanje je jako važno za razvoj mozga, a mnogi roditelji danas djecu voze u kolicima čak do četvrte ili pete godine. Pored uticaja na kognitivni razvoj, dugo guranje djece u kolicima dovodi i do pojave ravnih stopala koja danas ima već oko 70 odsto djece. Svakako bi djeca trebala što više da hodaju, a idealno je, kad za to postoje uslovi, da hodaju bosa.

Predugo blendiranje hrane

Sa žvakanjem dijete počinje od šestog mjeseca, a do 18 mjeseci trebalo bi svakako da pređe s kašica na čvrstu hranu. Važno je da žvaće, da mu se hrana ne miksuje i ne usitnjuje na komadiće, jer žvakanje, prema riječima dr Rajovića, šalje impulse u korteks, čisti zube, aktivira jezik, pa će se i govor bolje razviti, a važno je i za imunitet.

Međutim, čak i ako je bilo grešaka ili propusta u prvim godinama, napominje dr Ranko Rajović, roditelji još uvijek kroz različite vježbe i igre mogu da podstaknu razvoj inteligencije kod svog predškolca ili školarca.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend