Djeca

Ove slikarske tehnike djeca najbrže usvajaju

Crtanje i umjetnost predstavljaju jedan od najboljih načina da probudite kreativnost i maštu kod svog djeteta. Crtanje im omogućava da istraže svoj um i analiziraju okolinu, stvore vlastiti svijet i naprave nešto što im izaziva osjećaj ponosa.

Pročitajte kako da uvedete svoje dijete u svijet crtanja, ovo su slikarske tehnike koje djeca najbrže usvajaju.

Ako vaše djete treba pomoć da postane bolje u crtanju ili želi da vježba kako bi postalo bolje, postoje slikarske tehnike za djecu koje mogu primijeniti. Da biste pomogli svom djetetu, važno je znati kako otključati svoju i njegovu kreativnost. Dobra vijest je da postoje radionice na kojima možete da naučite više o kreativnosti i umjetnosti.

Ipak, ako želite samostalno da učite svoje dijete i to je u redu. A mi ćemo se potruditi da vam damo savjete kako.

Da li dijete ima umjetničke sposobnosti ili ne, nije ni bitno, treba podstaknuti umjetnički duh kod djeteta bez obzira. Nikad ne bi trebalo da se dijete osjeća loše ako njegovi crteži nisu toliko dobri kao crteži njegovih drugara ili članova porodice. Obavezno im stavite do znanja da svaka osoba razmišlja drugačije, kao i da se njihovi stilovi razlikuju i ohrabrite ih da nastave u potrazi za svojom kreativnošću.

Savladajte osnove crtanja zajedno sa djetetom

Kada učite crtati, poznavanje osnovnih stvari je najbolji početak. Mnogi grandiozni crteži su u početku samo grupa oblika. Mnogi ljudi i životinje imaju tijela koja liče na oblike poput ovala, trouglova i krugova. Zato je odličan način za početak da se nauči crtanje osnovnih oblika.

Vježbajte crtanje različitih oblika sa djetetom dok ne bude sigurno u svoju sposobnost crtanja ovih oblika. Kada bude spremno, pokažite mu kako različiti oblici mogu biti osnova za razne predmete. Mačka koja sjedi se može lako nacrtati pomoću trougla za tijelo, kruga za glavu i dva trougla za uši. Odatle, možete zaokružiti ivice na tijelu i dodati detalje poput očiju, usta, nosa, nogu, brkova, repa i pruga.

Ako dijete želi savladati crtanje ljudi, razbijte predmet u oblike, baš kao što ste uradili sa mačkom. Počnite sa ovalom za torzo, a zatim nacrtajte krug za glavu i na kraju, dugačke i tanke ovale za ruke i noge. Zatim, možete popuniti detalje. Ovakvo korišćenje oblika u crtanju pomaže da crtež bude razmjeran. Na taj način jedna ruka nije veća od druge, a ni glava neće biti prevelika u odnosu na tijelo i tako dalje.

Međutim, imajte na umu da razlaganje predmete u oblike neće automatski dovesti do sjajnog umjetničkog djela. Ova metoda samo olakšava proporcionalno crtanje vaših predmeta i pomaže sa početkom crteža. Kao i za sve drugo, biti dobar u crtanju zahtjeva vježbu, zato ohrabrite svoje dijete da ne odustane ako je frustrirano jer još ne može da nacrta predmet kako treba. Pomozite mu da otkrije ljepotu stvaranja nečega iz sopstvene mašte i kreativnosti.

Sloboda je izuzetno važna u ovom procesu.

Crtanje likova iz crtaća

Crtanje likova iz crtaća je odličan način da se djeca upoznaju sa crtanjem i da ga zavole. Djeci je veoma zabavno da unose život likovima koje gledaju i vole na TV-u, na svom sopstvenom papiru.

I ne samo to, linije i oblici su veoma jednostavni i nisu prekomplikovani da ih dijete ponovi. Uzmimo primjer Mikija Mausa. Jedan veliki krug za glavu i dva kruga za uši. Nakon toga, sve što treba da uradite je nacrtati oči, nos, usta i imate miša!

Postoji veoma mnogo crtaća i likova koji se mogu nacrtati na isti ili sličan način. Ako vašem djetetu dosadi crtanje omiljenih likova, možete ga podstaći da izmisli sopstvene likove. Neka nacrta svoje likove i neka dodijeli ličnost svakom od njih. Ohrabrite dijete da zatim napiše priču sa svojim likovima ili napravi strip sa njima. To će dodatno uticati na njegovu kreativnost.

Ako slikate, i vaše dijete pokaže naklonost ka ovoj vrsti umjetnosti, savjetujemo da ga nikako ne ograničavate. Popustite tih dodatnih 5 minuta i nek vaše dijete zakasni na ručak, ali nikako ne prekidajte kreativnost. Iako nekada može izgledati ekstremno, dobar način da djeca iskažu svoj potencijal jeste dopustiti im ono “što se ne smije”.

Na primjer, veliki broj roditelja smatra apsolutno neprihvatljivim slikanje po zidovima. Ipak, baš ovakav ambijent može odgovarati vašem djetetu. Dopustite da njegova soba bude mjesto igre, zabave i kreativnosti, a ne isključivo mjesto spavanja i učenja.

Ostali vidovi umjetnosti

Ako vaše dijete iskaže veliko interesovanje za crtanje i umjetnost, možda je vrijeme da mu se predstavi novi način za izražavanje. Prelazak sa jednostavnih crteža na medije kao što je slikanje je jednostavno, ali ipak predstavlja dovoljno izazova, pa će djeca biti angažovana i imaće želju da nastave sa učenjem.

Međutim, sa ovim različitim medijima morate biti malo oprezniji nego sa crtanjem. Slikanje i vajanje su neuredniji i čišćenje može biti problem. Takođe, možete učiti svoje dijete o odgovornosti tako što će čistiti za sobom.

Najvažnija stvar koju želite da uradite je da podstaknete kreativnost kod djeteta. Zato podržite djecu u njihovim idejama i kreativnim naporima, jer kreativnost ima važnu ulogu tokom cijelog života.

1 Komentar na "Ove slikarske tehnike djeca najbrže usvajaju"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend