Djeca

Ovo je najčešća greška koju pravite kada dijete ima visoku temperaturu

Mnogi “novi”roditelji se vode savjetima svojih baka i majki koje najčešće savjetuju da dijete koje ima povišenu temperaturu treba dobro utopliti i preznojiti. To je jedna od najčešćih grešaka koje prave mladi roditelji jer to nije dobar savjet za skidanje temperature djeci. Upravo suprotno. Pretjerano zagrijavanje djeteta s povišenom temperaturom može lako dodatno da povisi temperaturu. Dijete treba skinuti ili obući mu laganiju odjeću, svakako dijete istuširati u mlakoj vodi kako bi se snizila temperatura.

Često se čuje i da se roditelji žale da njihovo dijete neće da miruje dok ima povišenu temperaturu. Ne insistirajte na mirovanju. Umjerena aktivnost je dopuštena, a po tome ćete lakše primijetiti i kakvo je opšte stanje djeteta. Dijete može biti malaksalo i lošeg opšteg stanja i bez povišene temperature, zato nemojte da mislite da nema opasnosti samo što je izostao simptom povišene temperature.

Pokrivanje djeteta koje ima povišenu temperaturu mokrim peškirom je takođe još jedna od loših ideja. To bi moglo da izazove drhtanje tijela i dodatno da povisi temperaturu tijela. Ako je temperatura visoka, mlaki oblozi i kupanje ili tuširanje u mlakoj vodi biće djetetu prijatni. Visoka temperatura povećava potrošnju kalorija, zato djetetu treba više kalorija nego inače.

Ako dijete odbija hranu, pokušajte sa zaslađenom tečnošću koju voli. Paracetamol ili ibuprofen za skidanje temperature nemojte davati dok dijete nema temperaturu 38.5 ili više, pustite da se tijelo samo izbori ako je temperatura niža od toga. Ako ne znate šta da radite pozovite ljekara ili hitnu pomoć i zatražite savjet, pogotovo ako je vaše dijete odojče.

Send this to a friend