Djeca

Ovo su najbolje stvari koje možete da darujete svojoj djeci

Većina djece ima previše igračaka, tako da ih je teško impresionirati nečim novim. Bilo kako bilo, najbolji pokloni ne dolaze iz prodavnica. Ovo je lista najboljih stvari koje možete da darujete svojoj djeci. Koliko ste ih već poklonili?

1. Potvrda i ohrabrenje

Ponekad jednostavna riječ potvrde može da promijeni cio život. Zato se potrudite da vaša djeca znaju koliko ih cijenite. I podsjećajte ih svaki put kada imate priliku. Nemojte ih ponižavati, ili u svakom trenutku prekorijevati. Djeca pamte kada ste ih podržali, pohvalili, gradili njihovu ličnost potvrđujući njihove pozitivne osobine.

2. Zagrljaji i poljupci

Vaša djeca nikada nisu suviše stara da dobiju fizičku potvrdu ljubavi koju imate za njih.

3. Zajednički obroci

Djeca će uvijek pamtiti zajedničke obroke. Na neki način, to su vrlo intimni trenuci u kojima ne samo da se dijeli hrana, već i priče, doživljaji, šale… Za večerom (ili ručkom) se najčešće priča o tome kako je kome prošao dan…

4. Smisao za humor

Moja majka je govorila: „Kada sam bila mala, moja porodica je bila siromašna, ali smo se uvijek šalili, trudili smo se da u mnogo čemu gledamo vedriju stranu…“

5. Prostor da se naprave greške

Djeca su djeca. To je ono što ih čini toliko zabavnim… i zato nama starijima treba mnogo strpljenja. Dajte im prostora da eksperimentišu, istražuju, i čine greške.

6. Stabilnost

Stabilan dom postaje osnova na kojoj djeca grade dalje svoj život. Potrebno je da znaju svoje mjesto u porodici, kome mogu da vjeruju, i ko će uvijek biti tu za njih.

7. Podsticaj da dostignu velike stvari

Ohrabrite svoju djecu da sanjaju velike snove. Zauzvrat, oni će postići više nego što su mislili da mogu… više nego što ste i vi mislili da je moguće. Samo pazite, nemojte da im dajete lažnu nadu, neka uvijek bude sve realno, na zdravim osnovama…

8. Vrijeme

Vrijeme koje ste im poklonili nikada se ne može vratiti niti povući. To je jedan od najvećih darova koje im možete dati. Zato dobro pazite kome ili čemu poklanjate svoje vrijeme…

9. Nepodijeljena pažnja

Povezano je sa prethodnom stavkom (vremenom), i čini se kao da je beznačajno, ali je veoma važno. Nemojte kucati poruke i razgovarati sa njima. Nemojte gledati TV i jesti sa djecom. Kada ste u interakciji sa njima, ne smije da postoji ništa drugo.

10. Ljubav

Najveći dar koji možete da im date je ljubav.

Najbolji primjer i najbolje lekcije koje se pamte daju vaši postupci. Time djecu učimo da budu iskrena, disciplinovana, odgovorna, savjesna, da imaju integritet, samopouzdanje… Ako jedno govorimo, a drugo radimo, time ih povređujemo i učimo pogrešnim stvarima.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ida
Gost
Ida

Najvrednija stvar koju roditelji mogu darovati svojoj djeci je ČISTO IME.

Send this to a friend