Djeca

Pet razloga zbog kojih su Diznijeve bajke štetne za psihu djeteta

Bajke se pričaju djeci decenijama i one su inspiracija za mnoge odluke koje djeca kasnije donose, a često su pune stereotipa i predrasuda.

Mnogi upozoravaju roditelje da čitaju svojoj djeci bajke sa velikim oprezom, a ovo su neki od stereotipa koji oni tom prilikom moraju da izbjegavaju.

Žene su bespomoćne i samo muškarac može da ih spasi

Šta Snežana, Uspavana lepotica i Pepeljuga imaju zajedničko? Pored porcelanskog tena i sjajne kose, svaku od njih je šarmantni princ spasao velike životne opasnosti. Tako se naglašava njihova muškost i egoistična potraga žena za pravom ljubavi.

Brak je neizbježna nagrada na kraju
Živimo u kulturi u kojoj se ljudi kasno zaljubljuju i veliki je broj onih koji se odlučuju da se nikada ne vjenčavaju, pa nam deluje tako srednjevjekovno “živjeli su srećno do kraja života”. U bajkama poput “Pepeljuga” i “Mala sirena” sklapanje braka je cilj i on se slavi na kraju.

Nedostaje rasne, fičke i seksualne različitosti
Opšteprihvaćeno je da su sve Diznijeve princeze prelijepe, mršave i često bijele puti. Postoji par izuzetaka, kao što je Mulan, Pokahontas i princeza Jasmin, ali “bijele” princeze dominiraju. Za djecu ovako striktna pravila koja se odnose na izgled mogu da bud kontraproduktivna. Rijetko gdje se pojavi puniji lik u bajci, a skoro svi su uvijek heteroseksualni.

Ženski likovi su vezani za kuću i kućne poslove
Veliki broj junakinja je vezan za kućne poslove, poput Snežane i Pepeljuge. One su dužne da služe zloj maćehi i sestrama, ili patuljcima u čijoj kući žive. Ili su prikazane kao maćehe, zle sestre i vkeštice

Skoro svi zločinci u bajkama su žene: Pepeljugina zla maćeha, njene ružne sestre, zla veštica Ursula i mnoge druge.

Roditelji moraju da obrate dosta pažnje na to koje bajke čitaju djeci i da se potrude da im razriješe sve nedoumice u vezi njih. Djevojčice jesu male i nježne princeze, ali moraju da znaju da se bore za sebe. Dječaci treba da budu hrabri spremni za borbu, ali ne treba da budu siledžije i da se upuštaju u sukobe tek tako.

Send this to a friend