Djeca

Pet sitnih laži koje roditelji često izgovaraju, a ne bi smjeli

Ponekad je roditeljima jednostavnije da kažu sitnu laž nego da se raspravljaju sa djecom. Ali, takve laži znaju neprimjetno da postanu i česta navika.

Pogledajte pet malih laži koje roditelji redovno govore svojoj djeci, a ne bi smjeli.

1. Obećavam da te neće boljeti

S ovom laži poslužio se svaki roditelj barem jednom u životu tokom posjete ljekaru. Vriska i plač sastavni su dio vakcinacije, a kako bi roditelji umirili djecu izgovaraju ovu laž.
Umjesto toga, probajte da im objasnite da će malo zaboljeti, ali da će brzo biti gotovo i da će uskoro zaboraviti na to.

2. Park više ne radi

Naravno da park nema radno vrijeme, ali nema potrebe da kažete djeci kako je zatvoren ili da sada nikoga više nema tamo.
Umjesto toga recite djeci istinu. Imamo obaveze i jednostavno nemate vremena da ih odvedete. Možda će se žaliti, ali shvatiće da ne može baš uvijek biti po njihovom.

3. Vrijeme je za spavanje

Tek je 19.30, a vrijeme za spavanje je poslije 20. No, ova laž vrlo je kratkotrajna jer čim djeca počnu da shvataju pojam vremena, počeće da vas prozivaju zbog ove male laži.
Umjesto toga izrazite se drugačije. Recite im kako je vrijeme za spremanje za krevet, i nastojte započeti s ovom rutinom svaki put u isto vrijeme.

4. Dolazim za minut

Svi mi ovo kažemo često, ali rijetko to bude tačno. Naravno da je namjera roditelja uvijek dobra, ali ova je laž nepotrebna.
Jednostavno djeci recite tačno šta radite i kada ćete biti gotovi s time jer postoji šansa da će to potrajati duže od minuta.

5. Odlazim bez tebe

Ovu laž uopšte nema smisla izgovarati jer kroz nju mogu prozreti i mala djeca. Pokušaj ovakve isprazne prijetnje rijetko kom roditelju uspijeva dugoročno.
Umjesto toga im recite da ako ne krenu sada, kasnije neće moći da gledaju crtani film ili nešto slično tome. Djeca će vas tada poslušati jer će vaše riječi imati određenu težinu.

Send this to a friend