Djeca

Početak školske godine: Pomozite djetetu da prevaziđe anksioznost

Ne pomaže ako djetetu samo kažete ‘Nemoj da se plašiš’ ili ‘Nema razloga da budeš uplašen’. Strah koji dijete osjeća pred novu školsku godinu je stvaran i potrebno je da mu se posvetite i riješite problem.

Povratak u školu poslije raspusta može da bude poprilično stresan za djecu bilo kog uzrasta uključujući djecu predškolskog uzrasta pa i srednjoškolce. Debora Gilboa, eskpert za dječiji razvoj, predlaže tri stvari koje bi roditelji trebalo da imaju na umu ako njihovo dijete nije oduševljeno time što se rapust završava i kreće nova školska godina.

1. Prihvatite osjećanja vašeg djeteta kao istinita i stvarna

Ne pomaže ako djetetu kažete kako bi trebalo ili kako ne bi trebalo da se osjeća kao na primjer “Nemoj da se plašiš” ili “Nema razloga da budeš uplašen”. Tako pokazujete nepoštovanje prema djetetu, negirate njihova osjećanja- to nikako ne pomaže.

2. Prihvatite osjećanje i preduzmite akciju

Naglasite djetetu da ono ima mogućnost da uradi nešto po pitanju toga kako se osjeća. Nije stvar u tome kako se neko osjeća, već kako se ponaša iako to osjeća. Zato pitajte dijete šta treba da uradite da mu pomognete.

3. Zapamtite da je ovo prilika da naučite dijete važnim vještinama

Nije stvar u tome da ispratite dijete do autobusa i školskih vrata i nadate se da će sve proći sa minimalnom traumom za malog školarca. Ovo je period kada dijete treba da nauči šta mu pomaže a šta ne, kako bi prevazišlo i sadašnje i sve buduće “prve” dane.

Životne lekcije koje sada nauče od vas, koristiće cijelog života. Život je prepun “prvih dana”. Vi ste tu da im pomognete da saznaju kako da upravljaju svojim emocijama i kako da se bore kroz život iako imaju negativna osjećanja. Ne brinite ako ne uspijete ove godine, probaćete sljedeće. Učenje ovih vještina zahtijeva vrijeme i praksu.

Debora takođe predlaže i savjete za roditelje koji se odnose na specifičan školski uzrast

Predškolac

U ovom urastu djeca nemaju pretjeranu potrebu da provode vrijeme sa vama. Zbog toga zapitajte dijete: “Kada ne provodimo vrijeme zajedno, šta je to što ti pomaže da se osjećaš bolje?, a onda to pretvorite u igru”.

U ovom uzrastu, treba se fokusirati na razvijanje osjećaja za planiranje obaveza. Čitajte im knjige na temu predškolskog obrazovanja/vrtića što može da pomogne da steknu uvid u atmosferu koja ih očekuje i da im on postane bar malo poznata sredina.

Osnovna škola

“Promjena je teška a polazak u osnovnu školu će se u velikoj mjeri razlikovati od vrtića. Debora predlaže da pitate djecu šta sve znaju ili misle da znaju o osnovnoj školi i šta misle da će im biti najteže. Onda zajedno možete da osmislite strategije koje će pomoći da riješite ono što ih najviše brine.

Djeca od 5. do 8. razreda

Za djecu, ovaj period je vezan za socijalnu interakciju. Ohrabrite dijete da radi ono što misli da treba kako bi se sprijateljilo sa drugom djecom prije nego što počne školska godina. Nekoliko dobrih prijatelja, čak iako ne budu zajedno u odjeljenju, mogu da pomognu da se dijete lakše nosi sa eventulanim problemima u školi.

Srednja škola

“Ovo su godine kada učenici najviše brinu o predmetima koje slušaju, ocjenama i vanškolskim aktivnostima. Kao roditelj, probajte da ne budete njihov najveći izvor stresa i podstaknite ih da postanu odgovorni. Pričajte o njihovim ciljevima a to će vam pomoći da ih usmjeravate u smjeru u kojem oni žele da idu bez da ih svakodnevno opterećujete pitanjima.

Zapamtite da će ova njihova “nervozna” osjećanja proći. Podsjećajte djecu da sve što im je potrebno u bilo kom trenutku je nekoliko sekundi hrabrosti, i da ništa nije nepromjenjivo. Šta je danas novo, sjutra postaje rutina.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend