Djeca Roditelji imaju ključnu ulogu u razvoju djetetovog samopouzdanja

Pohvale koje bi dijete trebalo da čuje kako bi razvilo samopouzdanje

Riječi imaju veliku moć, ali treba biti oprezan i ponajprije realan i iskren – jer izgovaranje praznih fraza nema ni približan efekat kao istinske pohvale. Pohvale malo dijete mogu izgraditi ili uništiti. Kada izrazite svoje odobravanje djetetu i kažeš “izvrsno”, dijete razumije po tonu vašeg glasa ili po riječima da to odobravate. Bez obzira na to da li je dijete staro nedjelju ili mjesec dana, godinu ili deset godina, dijete reaguje na odobravanje.

1. Odličan posao!

Nakon što dijete dobije peticu u školi, medalju na takmičenju ili neko slično ostvarenje, možda će vam biti teško da obuzdate oduševljenje govoreći mu nevjerovatno si pametan, fantastičan si i slično. Ipak, upotreba snažnih pridjeva zapravo može imati negativan učinak na djecu, kaže dječji psiholog kaže Niklas Vesters.

“Za djecu sa niskim samopouzdanjem takve izjave donose pritisak u kasnijim situacijama, pa mogu početi da izbjegavaju zadatke koji im se čine prezahtjevnim”, kaže on. Zbog toga je najbolje usmjeriti se na konkretnu stvar koju hvalite, odnosno dati kompliment za učinjeno ‘bravo, odlično si to uradio’.

2. Stvarno si dao/dala sve od sebe

Ti si najbolji, najpametniji, najljepši – primjeri su pretjeranih komplimenata, koji nisu dobri, bilo da govorite djetetu koje je nesigurno ili pak previše sigurno u sebe. Njihova poruka označava ‘vrijedim ako ispunim očekivanja’. Mnogo je bolje pohvaliti sam proces: Vidim koliko se trudiš, jer se time daje zasluga djetetu, i ne postavljaju se nerealna očekivanja, piše Readers’s Digest.

3. Treba da budeš ponosan na sebe

“Postoji razlika između toga da nekome kažete da je uradio dobar posao i kažete nekome da je genije”, kaže psiholog Saba Haruni Lurie. Prema njenim riječima, ovo je najbolja vrsta pohvale, jer podstiče osjećaj samovrijednosti kod djeteta, ne stvara mu lažnu sliku i podstiče ga da se uvijek trudi, bez obzira na to što rezultat tog truda ne zavisi samo od njega, jer je to situacija sa kojom će se često susresti u životu.

4. Pomažeš mi u kući

Možda vam ćerka pomaže sa prostiranjem veša, ili sin sa usisavanjem – ipak, ponekad je važno biti kreativan sa pohvalama koje djeluju motivišuće. Ovakvi komplimenti osnažuju osjećaj djeteta da je dio zajednice, podstiču ga da to čini i dalje, stvaraju osjećaj da je rad u kući i njegova odgovornost.

5. Pohvale poslušnosti i poštovanja

Lako je upasti u situaciju u kojoj primjećujemo samo loše ponašanje naše djece. Umjesto da očekujemo neposlušnost i nepoštovanje, potrudite se da primijetite ono što djeca dobro rade.

6. Uvažite i male korake prema dugoročnom cilju

Primijeti svaki napredak prema konačnom cilju, jer će djetetu biti važno što cijenite i sam proces, a ne isključivo konačni rezultat. Djetetu će to održati entuzijazam i volju da nastavi.

7. Pohvali i njihove prijatelje

Ovo koristite samo kada možete biti potpuno iskreni. U svakom slučaju, dijete će biti zadovoljno ukoliko iskažete povjerenje u njegov odabir prijatelja i ljudi s kojima provodi slobodno vrijeme. Ne ustručavajte se istaknuti prijatelje za koje misliš da pozitivno utiču na vaše dijete.

Send this to a friend