Djeca Postoje situacija na koje roditelji treba da obrate pažnju

Pojedini oblici ponašanja kod djece mogu da ukažu na ozbiljne probleme

Većina dječjih hirova i nestašluka predstavljaju prirodan proces učenja. Međutim, postoje trenuci kada naizgled bezazleno ponašanje djeteta može da ukaže na nešto ozbiljnije.

Postoje situacija na koje roditelji treba da obrate pažnju, ponekad čak i da potraže mišljenje psihologa, piše Bright Side.

Izbirljivi su oko hrane

Djeca su često izbirljiva u odabiru hrane i odlučno odbijaju da jedu određena jela. To može da bude znak da vaše dijete ima emocionalnih problema. Naučnici su otkrili da se vrlo izbirljivoj djeci dijagnostikuje depresija češće nego kod djece koja jedu sve.

Osjetljivi su po pitanju odjeće

Možda će odbiti da nose neke odjevne predmet ili neće htjeti da skinu druge, čak i ako su iskidani. Istovremeno, dijete nema osjeća za vremenske prilike i temperaturu, pa će htjeti da stavi kapu ljeti ili obuče majicu bez rukava zimi.

Mnogi roditelji misle da se radi o jednostavnim hirovima. I dok je to čest slučaj, to takođe može da bude znak povećane tjeskobe.

Uređaje koriste češće nego inače

Mnoga djeca vole da igraju igrice na svojim pametnim telefonima ili računarima, ali djeca s anksioznošću mogu da provedu više vremena ispred ekrana.

Naučnici su otkrili da zavisnost od uređaja može da bude znak povećane tjeskobe i stresa.

Ako dijete provodi mogo vremena na svom pametnom telefonu, vjerovatno se boji da će propustiti važan događaj ili poruku.

Mole za nove igračke

Mnogi roditelji su bili u situacijama kada ih dijete moli da im nešto kupe dok plače. Vjeruje se da sva djeca prolaze ovu fazu, ali prema psihologu Ljudmili Petranovskoj, to nije u potpunosti tačno.

Dijete se obično ne brine zbog stvari koje mu nedostaju u životu do tinejdžerskih godina. Njihov svijet je pun svega što im treba.

Međutim, ako se roditelji često svađaju oko svojih finansija u prisustvu djeteta ili dijete krive za troškove, to kod djeteta može da razvije svijet nedostatka.

U ovom slučaju, dijete misli da je svijet mjesto na kom uvijek nešto nedostaje i mora da se potrudi da dođe do određenih stvari.

Zbog toga djeca koja imaju taj nedostatak uvijek mole za nove igračke, čak i one koje im nisu potrebne. Samo žele da vide da li roditelji mogu da se brinu o njima.

Stalno traže nove informacije

Prema psiholozima, ako dijete neprestano traži informacije na internetu, prati vijesti i postavlja više pitanja nego inače, to takođe može da bude znak povećane tjeskobe.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
mec loptaSo & TEKILA
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
mec lopta
Gost
mec lopta

gomila gluposti

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

je li ovo moj psihijatar prekršio hipokratovu?

Send this to a friend