Djeca Prepoznajte ih na vrijeme

Prvi znaci poremećaja ponašanja kod djece

Djeca koja imaju poremećaj ponašanja najčešće kod sebe ne prepoznaju problem, što znači da nemaju motivaciju za mijenjanjem ponašanja. Obično misle da drugi treba da se mijenjaju umjesto njih.

Ugledni roditeljski portal Parents prenosi da zabrinutost za mentalno zdravlje djeteta i savjetuje koje probleme bi roditelji trebalo da kažu pedijatru.

“Često govorimo o tim zabrinutostima kao upozorenjima”, objašnjava Rahil Brigs, psihijatar, nacionalni direktor HealthySteps-a na Zero to Three, dodajući:

“Oni ne moraju uvijek da budu signali kliničkog poremećaja, ali mogu biti suptilni znakovi problema u razvoju.”

Problemi sa snom

U djetinjstvu je uobičajeno da djeca spavaju oko deset sati tokom noći. Depresivnoj djeci se spava u neobičnim dobima dana i pretjerano su pospana.

Mališanima sa poremećajem pažnje s hiperaktivnošću (ADHD) ili disruptivnim poremećajem raspoloženja (DMDD), često treba satima da zaspu, a tokom noći se bude više puta.

Stomačni bolovi

Bolovi u stomaku su uobičajena tegoba, ali česti bolovi koji se ne mogu objasniti zatvorom ili intolerancijom na hranu mogu da imaju psihološke korijene.

Istraživanja su dugo povezivala hronične poteškoće s gastrointestinalnim sistemom kod djece s tjeskobom i depresijom.

Opsesivne misli ili strahovi

Kod djece koja imaju tjeskobu, misao je toliko učestala da ometa svakodnevni život. Uobičajene opsesije, posebno kod djece koja takođe imaju OKP, su sigurnost i bakterije.

Dijete koje boluje od OKP-a može biti prisiljeno nekoliko puta dnevno da pere ruke, često u nezgodnim momentima, kako bi olakšalo svoj strah.

Strahovi takođe mogu da unište rutinu.

“Uobičajeno dijete koje je ubola pčela može da pokuša da izbjegava pčele, ali i dalje će se normalno igrati”, rekla je dr Kerol Vetsman, profesorka pedijatrije na Univerzitetu Jejl i dodala:

“Treba se zabrinuti kad dijete zbog straha od pčela ostaje kod kuće i kad cijela porodica počinje organizuje svoje planove, u skladu s tim- preskačući izlete u park ili na bazen.”

Nezainteresovansot za igru

Djeca su prilično strastvena, ali depresivno dijete ne uzbuđuje puno stvari.

“Uobičajeno je vidjeti nesposobnost pronalaženja radosti, čak i u stvarima koje su mu nekad bile uzbudljive”, rekla je dr Džoan Lubi, direktorka programa ranog emocionalnog razvoja na Medicinskom fakultetu Univerziteta Vašington.

Izlivi bijesa

Dnevni izlivi agresije, destruktivnog ponašanja i drugih znakova abnormalnog intenziteta mogu biti simptomi DMDD, depresije i drugih problema.

Griža savjesti

“Dijete koje je sklono depresiji može da se osjeća lošim zbog malih prestupa i potrebna mu je velika količina uvjeravanja da se osjeća bolje”, rekla je dr Lubi.

Nedavna istraživanja mozga pokazala su da je područje mozga koje se naziva prednja insula manje od prosjeka kod djece koja su sklona krivici, kao i kod depresivnih odraslih osoba, što ukazuje da bi ta osobina mogla biti snažan okidač kasnije depresije.

Crne misli

U istraživanju dr Lubi o depresivnoj djeci u vrtiću, ona je otkrila da su se mnogi ponašali morbidno tokom imaginarnih igara.

Skloni su samopovređivanju. U uzrastu od 6 godina, sin Endži Duraj, Vil, koji ima depresiju, tukao je sam sebe zbog teškog domaćeg zadatka.

“Nazvao bi se glupim idiotom i rekao sebi da nikad neće naučiti, a onda bi udarao glavom od sto. Jednom se ubo u ruku oštrom olovkom”, prisjeća se majka.

3

avatar
1000
1
2
0
 
3
SretinaSavovaži
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
važi
Gost
važi

Ovo američko lupetanje gluposti ima za cilj da ljudi kupuju što više ljekova. Zaislite samo tu priču, dijete je previše aktivno, to je poremećaj. Dijete se budi tokom noći to je poremećaj, dijete nije zainteresovano za igru, to je poremećaj. I naravno svi poremećaji se liječe tabletama proizvedenim u americi. ovo je čist primjer šta se dešava sa zdravljem kada… Više »

Savo
Gost
Savo

A jesi primitivan druže!!!

Sretina
Gost
Sretina

Vidi se da ste jako neobrazovani, da ne pridajete značaj razvoju deteta. Mi smo sjajni ovde u Srbiji…”šutnemo” dete u vrtić na 8-10 sati, da ga drugi gleda, vaspitava, da isprati razvoj, a onda nam i vikendi teško padnu, a uz sve to ništa o individualnom razvoju sopstvenog detet ne znam, pa nas jako iznenadi kada nam detetu sa 4-5-6… Više »

Send this to a friend