Djeca čarolija tog divnog odnosa počinje od rođenja djeteta

Psiholozi: Tetke su tanana spona između djece i roditelja

Majke, rađajte djeci sestre, jer one jednog dana postaju tetke, a tetke su najljepši, nezamjenjivi dar svakom djetinjstvu, kazivao je velikan pisane riječi Duško Radović, sa čijim se riječima slažu i mišljenja i studije psihologa.

Psiholozi navode da čarolija tog divnog odnosa počinje od rođenja djeteta i traje zauvijek.

“Kada sazna da je postala tetka, to je dan za slavlje i u srcu svake žene pojavi se ponos. A tek kada to dijete odraste, ponos i izražen zaštitnički instinkt postaju osnovna osjećanja koja prožimaju tetku. Pored velike ljubavi, najvažnije su velika podrška i tolerancija, koje svaka tetka pokazuje u životima djece”.

Struka navodi da tetke imaju nevjerovatan uticaj na djecu i sa djecom svojih sestara ili braće mogu da razvijaju poseban odnos, a sjećanja na tetku kroz život odnose se na zabavne trenutke, šale i igre, ali i na ozbiljne razgovore i savjete.

POUZDAN SAVJETNIK

Tetka daje odlične savjete, čuva tajne i rado će sa vama podijeliti svoja iskustva. Sa tetkom možete razgovarati o svemu onome o čemu vam je neprijatno s roditeljima.

TU JE KADA OSTALI NEMAJU VREMENA

Tetka je uvijek tu kada je potrebno i može biti značajan dio životnog iskustva djeteta. Djeca se osjećaju posebno u prisustvu tetke. Ona je prisutna u svim bitnim trenucima u životu: polazak u školu, rođendani, sportska takmičenja, mature, vjenčanja…

UZOR

Tetka može biti alternativni primjer porodice, karijere, odnosa, hobija ili vrijednosti i može vam biti pozitivan uzor u životu.

PORODICA

Kod sukoba s roditeljima tetka može biti od velike koristi. Naime, djeca će prije povjeriti tetki probleme nego roditeljima i ona može pomoći u svim nesuglasicama koje kroz odrastanje djeca budu imala sa majka i očevima.

“ZAMJENA” ZA RODITELJE

Kada su roditelji zauzeti ili su na putu, tetke mogu mnogo da pomognu pružajući pažnju i ljubav. Pored toga, tu je i praktična pomoć. Ako je mama odsutna, tetka može da pripremi obrok ili da pomogne pri pisanju domaćeg zadatka. Poslije roditelja, tetka može da postane najbliža osoba djetetu.

OHRABRENJE

Tetka će uvijek podržati dijete, bez obzira na to o čemu da je riječ: o sportu, hobiju, školi ili nekom drugom interesovanju djeteta. Ako se dijete suoči sa neodobravanjem, tetka može uvijek da pronađe način da pruži ohrabrenje.

NE TRENIRAJU STROGOĆU

Tetke “ne treniraju strogoću”, ali nježnošću i blagim riječima i te kako znaju da budu autoritet. Njih djeca poštuju iako nikada ni glas ne povise. U tetkinom društvu je lijepo, jer se ona nikad ne ljuti i nikad ne ljuti sestriće i bratance. Tetke koje nemaju svoju djecu ponekad i nemaju potrebu za tim, jer im sestrići ili bratanci daju osjećaj ostvarenosti u tom pogledu.

Tetka je dragocjena za odrastanje i vaspitavanje mališana, ali samo na indirektan način. Ona i ne treba da djeluje na djecu kao roditelj, već bi trebalo da bude tanana spona između djece i roditelja. Zato su roditelji koji imaju sestre pravi srećnici, navode psiholozi.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Moje iskustvo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Moje iskustvo
Gost
Moje iskustvo

Jes, kako da ne! Imam 7 tetaka, od toga se samo jedna normalno ophodi, a ove ostale samo vole da ističu svoju djecu u prvi plan i da se porede ko šta bolje ima.

Send this to a friend