Djeca

Roditeljske nedoumice: Elektronska ili štampana knjiga pred spavanje?

Zajedničko čitanje roditelja i djece unapređuje razvoj jezika, pismenost i povezanost. Ipak, naučnici su istakli da postoji značajna razlika prilikom odabira između elektronske i štampane knjige.

Izgleda da tradicionalne, štampane knjige imaju prednost nad elektronskim kada je u pitanju kvalitetno vrijeme koje dijele deca i roditelji, ukazuje nova studija.

Istraživanje koje su vodili Dječja klinika Mot i Univerzitet u Mičigenu, uključivalo je 37 parova roditelja sa malom djecom i otkrilo da roditelji i djeca manje komuniciraju kada čitaju elektronske knjige.

“Zajedničko čitanje unapređuje razvoj jezika, pismenost i povezanost sa roditeljima. Htjeli smo da saznamo kako elektronika može da promijeni ovo iskustvo”, kaže glavni autor Tifani Manzer, ljekar sa Odjeljenja za razvoj ponašanja klinike Mot.

“Otkrili smo da, kada roditelji i djeca čitaju štampane knjige, češće razgovaraju i kvalitet njihove interakcije je bolji.”

Roditelji mališana u studiji koristili su tri formata knjiga: štampane knjige, osnovne elektronske knjige na tabletu i unaprijeđene elektronske knjige sa dodacima poput zvučnih efekata i animacije. Uz elektronske knjige, ne samo što su manje razmjenjivali utiske i komunicirali, već su roditelji oskudnije govorili o priči, a više o samoj tehnologiji. Ponekad je to uključivalo i uputstva o samom uređaju, poput upozoravanja djece da ne pritiskaju dugmad ili mijenjaju jačinu zvuka.

Manzer napominje da interakcija roditelja i male djece tokom čitanja može biti suptilna, ali zapravo ima veliku ulogu u razvoju zdravog djeteta. Na primjer, roditelji mogu pokazati sliku životinje u priči i pitati dijete ‒ “Šta kaže patka?” Takođe, mogu povezati dio priče s nečim što je dijete iskusilo, komentarima poput: “Da li se sjećaš kada smo bili na plaži?” Važno je takođe pitati djecu šta misle o knjizi ili likovima. Doktorka Manzer kaže da ova praksa, uključujući komentare i pitanja koja nadilaze sadržaj, unapređuje izražavanje, razvoj jezika, angažman i pismenost djece.

“Istraživanje nam govori da su razgovori koje pokreću roditelji posebno važni za djecu zato što kroz takvu interakciju ona bolje uče i usvajaju više novih informacija nego uz digitalne medije.”

Send this to a friend