Djeca

Sačuvajte zdravlje svoje djece: Kako se pravilno podešava klima uređaj u prostorijama i automobilu

Tokom ovih vrelih dana gotovo svako domaćinstvo mora da se rashlađuje.

Ova situacija posebno je delikatna za roditelje s bebama i manjom djecom. Vječita dilema je koliko smijemo klimom da rashladimo prostor gdje borave najmlađi.

Zlatna pravila su sljedeća:

– Klima ne smije direktno da duva na dijete

– Važno je da filtere klime čistite svake godine

– Možda najvažniji savjet je da ne pravite frižider od stana i da podesite prijatnu temperaturu tek nekoliko stepeni manju nego što je spoljašnja.

To znači da, ako je napolju temperatura 36 stepeni, sasvim je dovoljno da klima uređaj namjestite da duva na minimalnih 28 stepeni. Osjetićete svježinu u prostoru, a dijete vam neće trpjeti velike temperaturne promjene koje mogu biti opasne po njihovo zdravlje.

– Djeca ne smiju da trpe nikakve temperaturne promjene jer je njihov termoregulacioni centar nezreo, i onoliko koliko je spoljna temperatura, toliko njihov organizam prima, te često po ovakvim vrelim danima može doći do pregrijavanja. Idealna temperatura je 26 stepeni gdje dijete boravi, rekao je pedijatar Milan Leković.

Važno je da s djetetom ne izlazite naglo iz klimatizovane prostorije. Isključite klimu i otvorite prozore 15-ak minuta prije izlaska kako bi se njihovo, a i vaše tijelo, priviklo na spoljašnju temperaturu.

Ukoliko planirate vožnju kolima s djetetom, ista pravila važe i za auto. Klima ne smije da duva direkto u dijete, nemojte previše rashlađivati auto i prije izlaska iz kola isključite klimu kako biste se aklimatizovali.

Klime su dobra stvar, samo ih treba pametno upotrebljavati i ne pretjerivati sa hlađenjem.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Marija
Gost
Marija

Znaci, u pg je 45 stepeni, vi podesite klimu na 39…ako nemate tu opciju, steta 😂😂😂

etoTako
Gost
etoTako

e vala se rashladit ne moze od ove muke

Love Me now
Gost
Love Me now

Ocu li spomenuti ono “eeee, a kad se nine imalo klime ranije….” ali moram. Vazno je danas da se mi nabucamo hrane i onda pod klimom da prezivamo, kako koja gneracija pretvorismo se u placljivce i snobove (ne kazem za tebe “eto Tako” naravno) ali ovo je strasno, sve nam nesto smeta, ranije bi trazili soluciju i nasli bi je,… Više »

Send this to a friend