Djeca

Savjeti za roditelje čija djeca su agresivna

Većina djece prođe kroz ovu, agresivnu, fazu, čak i ona koja su do tada bila povučena i mirna. Roditelji se u početku nađu u čudu, a nekima čak bude i veoma stresno. A evo šta savjetuju stručnjaci, kako bi trebalo da se postavite u takvoj situaciji.

Nekoliko dana za redom vam vaspitači ili neko od drugih roditelja govori da je vaše dijete ugrizlo, udarilo ili počupalo drugo. Ako to počinje da vam predstavlja stres i blagu bojazan svaki put kada treba da uzmete dijete iz vrtića, ako počinjete da sumnjate da negdje griješite ili osjećate da neko osuđuje vaš način vaspitanja, vrijeme je da otkrijete šta se krije iza takvog ponašanja vašeg djeteta.

Ono što je dobra vijest je, da je to jedna od razvojnih faza i da postoje načini na koje možete da spriječite ovakvo ponašanje prije nego što djetetu postane uobičajeno. Pročitajte osam savjeta eksperta za vaspitanje Lijata Hjuz Džosija:

1. Kada se dogodi incident probajte da otkrijete šta je do njega dovelo

Inofrmacije o tome kada i zašto je vaše dijete napalo drugo će vam pomoći da u budućnosti spriječite i riješite takve situacije. Generalno, mališani uglavnom imaju napade bijesa ili agresivnog ponašanja kada ne umiju da izraze pojedina osjećanja, ili nisu u mogućnosti da ih razumiju. Ovo je posebno karakteristčno za djecu od 12 do 36 mjeseci, što može da bude i sastavni dio njihovog socijalnog razvoja.

2. Razmislite da li je možda neka velika promjena u njihovom životu uzrok

Dolazak novog člana porodice, razvod ili roditelj koji se se poslije dužeg vremena vraća na posao, može da učini da malo dijete osjeća potrebu za pažnjom. Nasilno ponašanja nad drugom djecom može da bude njihov način na koji ustvari vama pokazuju da im treba pažnja.

3. Probajte da uvidite da li se napadi agresije dešavaju u vrijeme kada je dijete umorno, gladno ili uplašeno

Ako vaše dijete “nije srećno” jer je moralo da krene u vrtić ili jaslice, moguće je da je udaranje druge djece način da izrazi te emocije. Djeca koja imaju problem da dijele igračke, isto mogu da imaju napade bijesa.

4. Preusmjerite sve moguće uzroke i okidače koji mogu da budu uzrok

Ako postoji bilo koji tekući problem za koji mislite da bi mogao da bude uzrok takvog ponašanja, nađite način da taj problem preusmjerite.

Ako je dijete uznemireno zbog toga što je krenulo u vrtić i odvojilo se od vas, probajte da nađete način da se opusti. Problem će najvjerovatnije proći kada dijete shvati i uvjeri se u to da ga tamo ne ostavljate zauvijek.

Za dijete koje udara da bi provuklo pažnju, svaki dan odvojite vrijeme samo za njega i vas kako biste se mazili, pričali priče i ćaskali.

5. Odlučite kako ćete reagovati na takvo ponašanje u budućnosti i usaglasite se sa ostatkom porodice

Razmislite unaprijed o tome šta ćete raditi ako dođe do takve situacije i pridžavajte se toga. Važno je da svi članovi porodice odreaguju isto na takvu situaciju, zato što će dijete u protivnom biti zbunjeno ako vi i vaš muž odreagujete isto, a baka i deka ne odreaguju uopšte.

6. Budite jasni i direktni

Ako odložite vašu reakciju na incident i sačekate da dođete kući, djetetu će biti teško da poveže zašto se ljutite, pa to neće imati nikakvog efekta. Zato reagujte što je prije moguće.

Kada se incident desi u vašem prisustvu, izdvojte dijete sa strane, čučnite kako biste bili na istom nivou i kako bi vas ono jasno vidjelo i čulo, i recite odlučno “Bez udaranja” (ili nešto slično) i objasnite mu da treba se izvine drugom djetetu. Poklonite malo više pažnje djetetu koje je vaše dijete udarilo, pitajte ga kako je i da li ga boli, stručnjaci kažu da se na taj način uči empatija.

7. Ne udarajte vaše dijete da biste mu pokazali kakav je osjećaj

Nikada ne udarajte vaše dijete da biste mu pokazali kakav je to osjećaj. Ovo može da ih zbuni i da navede da pomisle da agresija može da bude način da se to riješi. Takođe, nikada nemojte da se smijete.

8. Kada je dijete u društvu, a sklono je agresivnim ispadima, dodatno obratite pažnju na njega

Najbolji način je da budete oprezni i brzo reagujete ako se problem javi. Takođe, i roditelji djece koja su povrijeđena će tada radije sarađivati, i neće burno reagovati ako vide da vi reagujete.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend