Djeca

Sprejevi protiv komaraca mogu biti opasni za bebe

Bebe su vrlo osjetljive, teže podnose visoke temperature, imaju tanju kožu i zato ljeti treba biti dvostruko oprezan.

Iako je važno zaštititi ih od sunca, njihova koža je preosjetljiva i na kreme za sunčanje. Ljekari smatraju da je najbolje za bebe mlađe od šest mjeseci da uopšte ne budu izložene direktnom suncu. Koristite šešire, suncobrane, navlake protiv sunca za kolica, a kremu za sunčanje namažite samo na mala područja na tijelu (lice i gornji duo ruku). Nakon šest mjeseci birajte samo one kreme namijenjene bebama i izbjegavajte sunce od 10 do 16 sati.

-Bebe mnogo lakše mogu da se pregriju jer im nije dobra termoregulacija pa ne bi trebalo cio dan provesti na plaži ili bazenu bez hlada.

Iako roditelji uvijek pažljivo posmatraju djecu kad su na bazenu ili na plaži, možda nisu svjesni da i gumeni bazeni mogu biti opasni za mališane, bez obzira na količinu vode unutra. Zato, nikad ne ostavljajte bebu samu, jer i čak 5 cm vode u bazenu za njih može biti opasno.

-Druga velika opasnost u dvorištu, parku i drugim zelenim površinama su pesticidi i herbicidi koji se prskaju protiv korova i štetočina u blizini cvijeća i biljaka. Pazite da se dijete ne igra u dvorištu najmanje 48 sati nakon što je isprskano pesticidima.

-Zbog ugriza komaraca ne treba brinuti, ali sprejevi mogu biti opasni za bebe mlađe od dva mjeseca. Nakon tog uzrasta pedijatri preporučuje sprejeve sa 30 odsto ili manje DEET (repelent insekata) ali ih ne treba koristiti više od jednom dnevno. Sprej protiv insekata treba nanositi na otvorenom, nikako u blizini djetetovog lica ili na iziritirana ili povrijeđena područja na koži.

-Ubodi pčele su opasniji, pa ako beba dobije osip, temperaturu ili otok, odvedite je odmah kod ljekara. Žaoku treba pažljivo odstraniti da otrov ne bi prodirao kroz kožu. Najbolje ju je nježno ostrugati noktom, a bol smanjiti pritiskom tkanine natopljene hladnom vodom na mjesto uboda. Pošto su ljeti prozori uglavnom otvoreni, preporučljivo je postaviti zaštitne mrežice na prozore i ne ostavljati bebu bez nadzora.

-Bebe će jasno pokazati kad su žedne ili gladne, zato ih nemojte forsirati da piju vodu samo zato što je napolju vruće. Ako prerano počnete da im dajete tečnost (vodu, sok ili čaj), postoji opasnost da neće uzeti dovoljno mlijeka i sve važne nutrijente koje ono sadrži.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend