Djeca

Šta je ključno za djetetovo zdravlje i razvoj

S obzirom na premalo aktivnosti i previše sjedenja i ležanja, stručnjaci su riješili da podstaknu roditelje da djeci obezbijede zdravo djetinjstvo, koje uključuje igru, nestašluke, ali i dovoljno sna.

Djeca mlađa od pet godina treba manje vremena da provode u sjedećem položaju, u kolicima, stolicama, a naročito ispred ekrana.

Za zdravo odrastanje njima je potreban kvalitetan san, ali i više kvalitetne igre.

To su, ukratko, najnovija uputstva koje je izdala Svjetska zdravstvena organizacija, čiji generalni direktor napominje da je od samog početka života i perioda ubrzanog rasta i razvoja dijete usmjereno na usvajanje matrice porodičnog životnog stila.

Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije u tom smislu dali su nekoliko osnovnih preporuka i smjernica za roditelje.

Najveću pažnju posvetili su kvalitetu i dužini sna, fizičkoj aktivnosti i lošim sjedećim navikama.

S djecom do jedne godine treba upražnjavati interaktivne igre na podu u trajanju do pola sata.

Neophodno je da se djetetu uskrati gledanje televizije, sjedenje ispred ekrana, a takođe je korisno da se ograniči i vrijeme koje dijete tog uzrasta provodi u kolicima – najduže na jedan sat.

Važno je da roditelji znaju da je djetetu do jedne godine starosti neophodan san u trajanju od 12 do 17 sati, uključujući dnevni odmor.

Djeca od dvije godine treba da budu fizički aktivna najmanje jedan sat dnevno kroz igru u bašti ili parku sa drugom djecom, dok sjedeće aktivnosti ne treba da budu duže od sat vremena dnevno.

Dvogodišnjaci bi trebalo da spavaju od 11 do 14 sati.

Za djecu uzrasta od tri godine preporučuje se da najmanje tri sata dnevno provedu u fizičkoj aktivnosti.

Na prvom mjestu su trčanje, skakutanje, penjanje. Pravilo glasi: što više – to bolje!

Pred ekranom mogu da provedu najviše sat vremena, a u sjedećem položaju trebalo bi da budu samo dok čitaju ili pričaju priče. Minimum dobrog sna za ovaj uzrast je deset do trinaest sati.

Uputstva Svjetske zdravstvene organizacije proslijeđena su vladama svih zemalja da bi ih (uputstva) adaptirali i uključili u savjete koje daju pedijatri, vaspitači i drugi koji brinu o maloj djeci.

Svijet mora da zna da je do sada na godišnjem nivou registrovano više od pet miliona smrtnih slučajeva djece najmlađeg uzrasta, a sve kao posljedica fizičke neaktivnosti.

Dvadeset tri odsto odraslih i 80 odsto adolescenata nisu dovoljno fizički aktivni.

Porodica je ta koja bi trebalo da napravi dvadesetčetvoročasovnu šemu aktivnosti koja će da uključi boravak u prirodi, sport i igru, jer kako kažu: u zdravom tijelu – zdrav duh.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Pjer
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pjer
Gost
Pjer

Kljucno je zdrava sredina sve ukupno drustveno stanje,uredjena drzava,zdrava porodica i jos mnogo toga.Ovako…

Send this to a friend