Djeca

Šta se dešava u tijelu kada tinejdžerka drži dijetu

Doktor i specijalista za ishranu, Jagoda Jorga je autorka knjige “Dijeta za tinejdžerke”, a za sajt Detinjarije je pričala o tome kako treba da se hrane djevojčice:

“Najveće opasnosti lišene ishrane su nedostizanje maksimalnog rasta u visinu i razvoja pojedinih dimenzija tijela, najčešće grudnog koša. Potom se kod djevojčica često javlja poremećaj ciklusa kao posljedica izražene mršavosti, odnosno gojaznosti, ali i neunošenja masti. Razni popularni režimi na svježem voću i povrću za posljedicu imaju pojavu anemije, a ona na razne načine ugrožava optimalno funkcionisanje. Može da se nabraja cio dan, ali suština je u tome da nepravilna ishrana nije kao grip, pa da su znaci vidljivi odmah. Štete su često odložene za kasnije periode života ili su neuhvatljive, kao nedostizanje maksimalnog rasta…

Da skratim priču, u ovom periodu najopasnije su one dijete koje izbacuju cijele grupe namirnica, kao što su, na primjer, čist veganizam, dijete samo sa svježim namirnicama, dijete bez ugljenih hidrata i čisto mesne dijete, pa njih nikako ne treba primjenjivati.”

“Roditelji su tu da pruže podršku. Bilo bi dobro da probaju da zajedno s ćerkom nađu prave odgovore. Drugim riječima, kad god postoji problem, valja se obratiti na pravu adresu za dobijanje pravih odgovora – od pedijatra do endokrinologa i specijaliste za ishranu. Oni će znati da definišu veličinu problema, a on je često sasvim mali i rješiv, s tim što zahtijeva strpljenje, ali ponekad i izmjene ponašanja samih roditelja, a to mi se čini najtežim.

Kad postanemo roditelji, ne dobijamo blanko potvrdu da u svemu postupamo ispravno, a naše greške vide se na našoj djeci kao u ogledalu – mislim prije svega na navike u ishrani i fizičkoj aktivnosti. Ćerke su posebno osjetljive na tatino mišljenje, pa očevi moraju biti vrlo pažljivi pri zadirkivanju koje je u vezi s ćerkinom težinom ili ukupnim izgledom. Znači, ako žele da pomognu djeci koja stvarno imaju problem, onda cijela kuća mora da mijenja navike u smislu izbora namirnica i načina pripremanja hrane. Treba uvesti više povrćki, manje raznoraznih tijesta, pohovanja i slično. I, naravno, ne davati djeci pare za doručak, već im obrok pripremati kod kuće. Kad god je moguće, treba imati zajedničke obroke, pri kojima nikad ne treba voditi neke ozbiljne i teške razgovore!”

Send this to a friend