Djeca stručnjaci upozoravaju

Šta strah od virusa korona može da izazove kod djece

Dok se čini da kod velikog broja djece virus korona izaziva tek relativno blage simptome, psihološke posljedice koje bi pandemija COVID-19 mogla ostaviti na najmlađe u vidu anksioznosti mogle bi biti daleko traumatičnije, tvrde stručnjaci.

Djeci dosad nepoznati izrazi kao što su pandemija, izolacija i zatvaranje danas se mogu čuti na dječjim igralištima, kažu dječiji psihoterepauti.

“Zabrinut sam da bismo mogli dobiti generaciju djece koja pate od anksioznosti po pitanju zdravlja”, kaže Niki Čopra, porodični ljekar iz južne Engleske, koji ima dvije ćerkice, starosti dvije i četiri godine.

On kaže da je njegova starija ćerka, inače razigrano i bezbrižno dijete, prošle nedjelje došla kući iz vrtića i rekla: “Ako ne peremo ruke, mogli bismo da umremo”.

Jedan dječji psihoterapeut iz Londona ističe da aktuelne dječje igre i riječi koje djeca u njima koriste na oštar način odražavaju “novi svijet”, prenosi Reuters.

Djeca su čak izmislila novu verziju igre inače poznate pod nazivom “šuga”, u kojoj onaj koji je prvi put uhvaćen ide u “izolaciju”, a ako mu se to ponovo dogodi, onda je “mrtav”.

Taj psihoterapeut kaže da u školi u kojoj radi djeca kineskog porijekla bivaju maltretirana i da im se govori da su “prljava” i “odvratna” jer “jedu pse i zmije”.

“Djeca nisu loša, ali je njihov strah toliko veliki da jedino mogu da ga projektuju na druge da bi stekli nekakav osjećaj kontrole”, kaže ovaj stručnjak.

Stoga, umjesto da i sami paniče, odrasli – roditelji, komšije, nastavnici i prijatelji – moraju da se ponašaju na način koji će imati umirujući uticaj na djecu, kažu eksperti.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
Naucnik nekiRoditelj
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Naucnik neki
Gost
Naucnik neki

Hahaha pa lagano igrace fortnite kao i do sada haha , o cemu prica ovaj covjek ni da se probudio iz sna koji je trajao 20godina… pogotovo na zapadu djeca su odavno hendikrpirana igranja jer su uvijek u zatvorenom od straha i pod kontrolom roditelja , to zna svako ko je izaso iz cg. Na svu srecu kod nas jos… Više »

Roditelj
Gost
Roditelj

Djecu cim se rode treba suocavat sa svim mogucim nedacama koje ih okruzuju.Zivot odmah mora biti realan i nema problema za buducnost

Send this to a friend