Djeca

Stalna briga šteti mentalnom zdravlju majke

Uz sve obaveze koje ima prema porodici, stalna briga šteti mentalnom zdravlju majki, pokazalo je američko istraživanje.

Iako muškarci danas puno više učestvuju u odgajanju djece i pomažu suprugama u domaćinstvu, ali ipak sve ono što spada u domaćinstvo i emocionalno zdravlje djece i dalje je obaveza koja pripada prvenstveno ženama, bile one zaposlene ili ne.

Uz sve obaveze koje ima prema porodici, stalna briga šteti mentalnom zdravlju majki, pokazalo je američko istraživanje čiji su rezultati nedavno objavljeni u časopisu Sex Roles.

Naučnici su tu emocionalnu posvećenost majki prema djeci nazvali “nevidljivim radom” kako bi mogli izmjeriti koliko i na koji način neprestana briga za porodicu utiče na ženino zdravlje.

Otkrili su da je “nevidljivi rad” povezan sa osjećajem preopterećenosti i praznine u svakodnevnom životu žena.

U istraživanju su učestvovale 393 žene srednje klase sa djecom mlađom od 18 godina. Njih 90 posto reklo je da isključivo one organizuju porodični život, 80 posto ih vodi brigu o školskim obavezama djece, komunikaciji sa učiteljima i profesorima, slobodnim aktivnostima, dok ih dvije trećine osjeća da samo one, a ne i očevi, ispunjavaju emocionalne potrebe mališana.

Ukratko, američka studija je pokazala da su žene na mnogo načina i dalje glavni i odgovorni roditelj, čak i ako su zaposlene na puno radno vrijeme.

“Zahvaljujući muškarcima, žene danas manje moraju da rade kućne poslove poput usisavanja ili pranja veša, ali i dalje su u potpunosti odgovorne za funkcionisanje domaćinstva – npr. da ne ostanu bez praška za veš, da je prljav veš u korpi i da su čisti peškiri na vidljivom mjestu”, kaže šefica studije.

Isto tako, istraživanje je pokazalo da je majka prva osoba koja je odgovorna za probleme djece, što je vrlo teško.

“Zna da bude zastrašujuće to što sami donosite odluke, što bi moglo pogoršati, a ne poboljšati stvari koje su u vezi sa srećom djece”, piše u članku.

Upravo je taj nevidljivi rad kojem je svrha dobrobit djece direktno povezan sa stresom kod majki, a posljedično sa nezadovoljstvom u braku i generalno u životu, zaključak je studije.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Selendra
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Selendra
Gost
Selendra

Eo necu vise.

Send this to a friend