Djeca

Stručnjaci upozoravaju: Djeca koja provode previše vremena pred televizorom imaju visok krvni pritisak

Možda zvuči kao nemoguće, ali naučnici su došli do saznanja da djeca, bez obzira na to što imaju malo godina i nemaju drugih zdravstvenih problema, mogu da dobiju povišen krvni pritisak ukoliko mnogo vremena provode ispred TV.

Stručnjaci kažu da to čak nema veze ni sa gojaznošću, koja generalno može da bude u vezi sa poremećajem pritiska.

Istraživači sa Državnog univerziteta u Mičigenu sproveli su studiju među 111 dječaka i djevojčica kako bi ispitali ovu povezanost. Ispostavilo se da je kod mališana koji više od tri sata dnevno provode ispred TV sistolni krvni pritisak do 7 mm Hg viši u odnosu na one koji samo desetak minuta dnevno u prosjeku gledaju televiziju.

Više od tri sata ispred TV donosi gojaznost.

“To je navika koja dugoročno ostavlja posledice po zdravlje”, ističe dr Džo Ajzenman, jedan od vođa istraživanja.

“Zbog toga je obaveza roditelja da, zarad srca mališana, ograniče vrijeme provedeno ispred ekrana na maksimalna dva sata, uz obaveznih sat vremena intenzivne fizičke aktivnosti koja će ga pokrenuti i prodrmati”.

Situacija je dodatno pogoršana otkako su mobilni telefoni postali sastavni dio života djece, čime je njihovo zdravlje još ugroženije. To naročito važi za male internet zavisnike, koji dan započinju otvaranjem aplikacija, a završavaju ga dovršavajući još jednu video-igricu u nizu. Stručnjaci apeluju da time ne ‘troše’ samo svoje oči, već opšte zdravlje.

Send this to a friend