Djeca

Stručnjaci upozoravaju roditelje: Oprezno sa malim okruglim baterijama

Ilustracija

Stručnjaci upozoravaju roditelje da male okrugle baterije koje se koriste u satovima ili božićnoj rasvjeti drže podalje od djece jer mogu izazvati ozbiljne, ponekad i fatalne povrede.

Naime, te male okrugle baterije kakve se često koriste i u daljinskim upravljačima i igračkama, mogu izazvati hemijske opekotine ako dođu u dodir s ustima ili nosom.

Ovo je upozorenje objavljeno nakon što je jedno dijete umrlo nakon što je takvu bateriju slučajno progutalo. S obzirom na to da u mnoge igračke i božićne ukrase idu upravo takve baterije, tokom praznika potreban je i dodatan oprez.

“Takve baterije predstavljaju veliku opasnost za malu djecu i bebe. Posljedice nehotičnog gutanja baterije mogu biti strašne”, rekao je doktor Kevin Stjuart, direktor The Healthcare Safety Investigation Branch (HSIB), organizacije koja se bavi zdravstvenom zaštitom.

Iako istraga o smrti djeteta koje je progutalo bateriju još uvijek traje, istražitelji kažu da su vidjeli dovoljno da izdaju ovakvo upozorenje.

Baterije postaju izuzetno opasne kad dođu u dodir sa sluznicom unutar usta, grla ili nosa. Vlažna površina pokreće hemijsku reakciju koja može da opeče tkivo.

Ako bateriju slučajno proguta, ona može izazvati opekotine unutrašnjih organa i to samo u nekoliko sati te probleme s disanjem i gutanjem.

Fatalne povrede mogu nastati čak i ako je baterija prazna pa se roditelji dodatno upozoravaju da pravilno skladište istrošene baterije, kaže doktorka Rejčel Roulandsiz Kraljevske ambulante u Lajcesteru.

“Božićne lampice, pjevajući Deda Mrazovi i slične stvari nerijetko rade na takve male litijumske baterije, a mali znatiželjni prstići lako ih mogu izvaditi iz kučišta”, upozorava i Katrina Filips iz Organizacije za prevenciju povrede djece.

“Posebno smo zabrinuti za jako malu djecu koja vole svašta da stavljaju u usta. Zato upozoravamo roditelje i ostale članove porodice da takve potencijalno opasne stvari drže izvan dohvata djece, te da budu pažljivi kod skladištenja istrošenih baterija”.

Ako dijete ipak proguta takvu bateriju, smjesta ga odvedite u Hitnu pomoć.

Send this to a friend