Djeca

Vaspitanje širom svijeta: Francuzi tjeraju djecu van, Japanci ih uče svađi

Ne postoji pravi ili pogrešan način vaspitavanja djece, već samo načini na koje dijete prihvata ili ne prihvata vaše savjete i autoritet. Predstavljamo vam 11 “lekcija o vaspitanju” od roditelja širom svijeta i svaka od njih je jednako važna:

1. Rizikujte
Istraživanja iz Norveške pokazuju da je dobro povremeno rizikovati – na primjer penjanje na drvo je dobro za djecu i ustvari ih čini bezbjednim. Na ovaj način dijete uči za šta je sve sposobno njegovo tijelo ali i to koliko je njegova procjena o nekom izazovu dobra. Penjanje po drvetu je dosta komplikovanije od penjanja po strukturama predviđenim za to u parku, i plus što je djeci dosadno ili “previše bezbjedno”.

2. Preskočite dječiji meni
U zemljama koje imaju jaču i začinjeniju kuhiju, kao na primjer Južna Koreja, djeca ne dobijaju posebne obroke. Od malena se uče da jedu istu hranu koju jede cijela porodica i da vole sve što se nađe na stolu. Ručajući sa porodicom istu hranu podstičemo djecu da unose širok spektar zdravih namirnica od malena i navikavamo ih da ne budu probirljiva kada je hrana u pitanju.

4. U redu je da se djeca posvađaju
Ovo ne znači da treba da se fizički obračunaju, ali roditelji iz Japana kažu da su rasprave oko igračke, sitne razmirice ustvari dobre za djecu zato što im daju šansu da iskuse svađu ali i način kako da sami nađu način da je riješe. Naravno i da je poželjno da im svojim primjerom pokažete kako to treba da izgleda ali ne osjećajte se obaveznim da im riješite stvari. Umjesto toga, povucite se i pustite djecu da sama nađu rješenje za problem.

5. Izvodite ih napolje svaki dan
U sjevernoj Evropi gdje su zime oštre i jake, od djece se očekuje da se igraju napolju svaki dan (čak i bebe imaju popodnevne drijemke dok su napolju). U ovim oblastima imaju izreku: “Izađite bilo da pada kiša ili sija sunce”. Ne postoji loše vrijeme, samo tanka odjeća.

6. Pozdravljajte ljude
U zemljama širom svijeta, od Francuske do Japana, pozdravljanje sa ljudima je opšta kultura i roditelji ovome uče svoju djecu isto kao što mi učimo našu azbuku. U Japanu čak imaju i vježbe pozdravljanja da nauče ovu važnu vještinu. Naučite na vrijeme vaše dijete da nisu sami, postoje i drugi ljudi i da moraju da ih uvažavaju i brinu o drugima.

7. Ne tjerajte ih da dijele
U ispitivanju u kom su uporedili američke i mališane iz Gvatemale, mališanima iz Gvatemale je bilo dozvoljeno da rade šta žele. Nikada nisu prekoreni da daju igračku bratu ili sestri. Umjesto toga, dobijali su svoje dok ne porastu dovoljo i ne nauče sami da dijele, za razliku od Amerikanaca, koji samovoljno i spontano počinju da dijele i da oslikavaju model koji im je bio prikazan kada su bili mali.

8. Spavajte u krevetu sa svojom djecom
Često smo čuli da samostalno spavanje dovodi do toga da dijete bude nezavisnije. Uprkos tome, većina porodica u Centralnoj i Južnoj Americi, Aziji i nekim djelovima Evrope spava sa svojom djecom. Istraživanja su pokazala da djeca koja dijele krevet sa roditeljima su dosta nezavisnija od djece koja spavaju sama.

9. Uklonite stege
Švedski roditelji pokašavaju da ne budu previše strogiu. Oni imaju pristup da djeca treba da nađu svoj unutrašnji glas i da nauče sami da donose dobre odluke. Neke švedske predškolske ustanove imaju vježbu “nevidljive ograde” u kojima vježbaju dječiju samokontrolu svakodnevno.

10. Život u “čoporu”
Roditelji širom svijeta dijele isto razmišljanje- a to je da se djeca najbolje vaspitavaju kada u tome učestvuje i šira rodbina, prvenstveno bake i deke. U Brazilu dosta porodica živi u višegeneracijskoj kući, sa svim članovima porodice, obično podijeljenoj po spratovima što samo pomaže članovima porodice da uskoče kada je to potrebno.

11. Razonoda je neophodna
Djeca u Finskoj imaju dosta više vremena za igru i aktivnosti napolju nego mi, bilo da skijaju, sankaju se ili samo trče. I njihove škole traju kraće od naših, nekada čak i nekoliko sati. U suštini imaju dosta više neobaveznih časova kao što je rezbarenje, kuvanje, muzičko i likovno.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Svest
Gost
Svest

Svidja mi se sve po redu.Mislim da nasa djeca imaju svaki element vaspitanja.Nego tehnologija cini svoje i vodi ih u svijet usamljenosti.

Send this to a friend