Djeca

Zabavne igre za pravilan razvoj govora

Djeca najbolje uče kroz igru. Pomozite vašem djetetu da kroz zabavne igrice lakše i bolje savladaju govor.

Između druge i treće godine djeca usvajaju riječi brže nego što možete da zamislite. Već u drugoj godini djeca znaju od 20 do 200 riječi, a u trećoj taj broj dostiže čak 1000 riječi.

Međutim djeca ne dostižu ovaj broj riječi sama. Roditelji imaju veliki uticaj na razvoj jezika i na razvoj jezičkih sposobnosti kod djece, navodi Dženet Felis specijalista za govor. Što više ohrabrujete dijete da ćaska sa vama to će mu biti lakše kada krene u predškolsko. Kada djeca krenu u školu, nastavnici očekuju da imaju poprilično dobre govorne vještine, kaže Felis. Ako vaše dijete ne razvije ove vještine dok je malo, kasnije će mu biti teže da se uklopi u razred. Jedan od načina je da djeci čitate priče, ali postoji veliki broj zabavnih igrica uz pomoć kojih ćete pomoći vašem djetetu da uvježba važne komponente jezika: artikulaciju, vokabular, razumijevanje i demosntraciju.

Artikulacija

Iako dijete praktično preko noći usvaja nove riječi, ipak mu je potreban određena količina vježbe kako bi ojačalo mišiće usana, i moglo tečno da izgovori sva slova. Ovo možda zvuči kao neki težak zadatak ali ne mora da bude ukoliko se sprovede na zabavan način.

Ogledalo: Vaše dijete uči da izgovara riječi tako što posmatra vas dok govorite, ali možda će mu olakšati posao ako samo posmatra svoja usta dok se pokreću. Probajte, na primjer, da recitujete zajedno sa djetetom pjesmicu ispred ogledala.

Maramica: Pomaže djetetu oko suglasnika. Postavite maramicu ispred djetetovog lica, i recite mu da izgovori slovo P. Djetetu će ovo biti zanimljivo zato što će se maramica pomjerati kako ono bude pravilno izgovaralo slovo.

Kikiriki puter: Stavite malo putera na zadnju stranu prednjih zuba i zamolite dijete da dodirene vrhom jezika i recite mu da položaj jezika treba da bude takav prilikom izgovaranja riječi koje počinju na slovo D i T.

Izgradite vokabular

Ponavljajte riječi: Koristite novu riječ češće u govoru, kako bi djetetu ostala u pamćenju. Ako dijete riječ ne zapamti odmah, nemojte da brinete ili da insistirate. Nekoj djeci treba vremena i potrebno im je da više puta čuju riječ kako bi je zapamtila.

Koristite se opisima: Nemojte samo koristiti nazive, već probajte da opišete neku riječ. Opisujte kako nešto izgleda ili kakvog je ukusa, na taj način podstaći ćete kod djeteta kreativnost i razviti dobar model učenja.

Dodajte po neku riječ: Ako vaše dijete kaže “Mačka”, vi kažite “Da, to je mačka, ona je crne boje”. Takođe možete da obogatite njihov rječnik tako što ćete ih pitati “A šta mačka radi?”

Razumijevanje

Prije nego što djeca progovore, potrebno im je da znaju značenje onoga šta govore. Ove zabavne igre će pomoći vašem djetetu da razumije jezik, kao i da sluša i slijedi uputstva, a ta vještina će mu biti od posebnog značaja kada krene u školu.

Instukcije: Dajte djetetu jednostavna uputstva – npr: “Podigni loptu i baci je meni”, ili “Sagni se i dodirni prste”. Oko treće godine dijete bi trebalo da je u stanju da prati ova jednostavna uputstva.

Traženje predmeta: Sakrijte neku igračku od djeteta i dajte mu instrukcije kako da je pronađe, na primjer “Pogledaj iza crvene stolice”. Ako imate dijete starije od tri godine, zamijenite uloge i neka ono sakrije predmet i daje vam isntrukcije kako da ga nađete.

Prepričavanje: Nakon što djetetu pročitate priču, zatražite od njega da vam je ukratko prepriča. Pomognite mu ako se zbuni, tako što ćete dodavati riječi koje nedostaju.

Demonstracija

Ponovite melodiju: Kada pjevate sa djetetom pjesmicu, ponovite ponovo riječi pjesme, polako kako bi dijete bilo u stanju da čuje svaku riječ jasno.

Ćaskanje preko telefona: Kupite mu igračku telefon i pretvarajte se da pričate sa njegovom bakom pa mu dajte telefon u ruke da ono nastavi da priča.

Uključite ga u društvo: Kada dijete čuje kako druga djeca pričaju, poželjeće i ono da priča tako. Osim sa vama, potrebno je da ćaska i sa djecom njegovog uzrasta. Tako će, ne samo uvježbati govor, već će steći sposobnost da sklapa prijateljstva, što je takođe jedna od vještina koja će mu u školi, ali i kasnije u životu, biti potrebna.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend