Djeca

Zaboravljene igre za djecu kojima je vrijeme da se vrate

Vjerovatno ste primijetili kako se, i pored najnovijih igračaka, djeca uvijek najviše zabave uz pomoć „štapa i kanapa”. S druge strane, živimo u vremenu u kom su mališani prikovani za ekran telefona i tableta, pa je nekad prava borba natjerati ih da izađu napolje. Upravo iz tog razloga treba se sjetiti starih dobrih igara koje su bile izvor socijalizacije i relaksacije mnogih generacija.

Klikeri

U pitanju su prozirne i šarene kuglice, najčešće napravljene od stakla. Najbolje je igrati se sa klikerima u parku, jer je neophodno iskopati malu rupu u zemlji. Postoji čitav jezik iliti sleng koji se koristi prilikom igranja klikera, pa vrijedi naučiti mališana najvažnijim terminima. Igra počinje tako što su se klikeri ubacivali u teren, po mogućstvu odmah u rupu. U tom slučaju nagrada može da se bira: tri uzastopna poteza, priznato osvajanje rupe ili pravo prvog poteza. Cilj je da se, koristeći palac i kažiprst, pogodi protivnički kliker i ubaci svoj kliker u rupu.

Lastiš

Nekada su svi jedva čekali veliki odmor, posebno djevojčice, kako bi se igrali lastiša. Dvije osobe oko svojih gležnjeva drže razapnut lastiš, dok ga ostali preskaču. Igra počinje sa zimi-zami-zum, što definiše ko će prvi a ko posljednji skakati. Kreće se od broja jedan i ide do broja deset, gdje svaki broj predstavlja zadati način na koji lastiš mora da se preskoči. Kada svi pravilno prođu brojeve, lastiš se podiže do visine koljena, i onda sve ispočetka. Zatim se lastiš podiže oko struka, i na kraju se drži oko vrata, ako igrači uspiju da pređu prethodne nivoe.

Školice

Na betonu ispred zgrade ili u školskom dvorištu, koristeći kredu, djeca treba da iscrtaju kvadrate sa brojevima. Bacajući kamenčić, oni prvo moraju da krenu od broja jedan. Skakutanjem na jednoj ili dvije noge prođu sve ostale brojeve, a u povratku pokupe kamenčić. Sljedeći broj na koji se baca kamenčić je dva, i tako do kraja. Ukoliko igrač omaši broj, ili promaši kvadrat tokom skakutanja, ispada iz igre ili čeka svoj red pošto protivnik završi.

Žmurke

Ova igra je posebno zabavna jer se može odvijati i na otvorenom i na zatvorenom prostoru. Onaj koji će tražiti ostale zažmuri i broji naglas do određenog broja. Za to vrijeme drugi traže mjesto gdje će se sakriti. Pošto završi sa brojanjem, igrač počinje da traži ostale, koji moraju ostati na pozicijama koje su zauzeli. Pobjednik je onaj koji posljednji bude otkriven, i samim tim on je taj koji će tražiti u sljedećem krugu.

Šuge

Dotična igra se obavezno odvija na otvorenom, tako da će veliki park sa puno drveća biti idealan. Igra je dobra i zato što djeca sve vrijeme trče, pa će tako imati dobru kondiciju, ali se i umoriti na zdrav način. Jedan igrač koji ima „šugu“ juri ostale, i onaj kojeg prvog uhvati ili samo pipne biće „zaražen šugom“, te je on taj koji nastavlja da juri, i tako u nedogled.

Trule kobile

Osim što ima smiješan i po malo bizaran naziv, igra je fizički naporna, pa je obično praktikuju dječaci. Jedan igrač je pognut na dolje, dok mu drugi sjedi na leđima. Djeca, to jest igrači, se ovako poređaju u nizu onih koji su sagnuti i onih koji im sjede na krkačama. Zatim je cilj prebaciti se sa svoje „kobile“ na onu ispred. Ko prvi padne ili popusti, gubi igru, ali se i uloge onda mijenjaju, pa onaj koji je jahao „kobilu“ u prethodnom krugu, u narednom postaje „kobila“.

Tags

Send this to a friend