Djeca

Zašto su djevojčice uvijek “tatine princeze”?

Iako se uvijek vjerovalo da su roditelji mnogo više emotivno vezani za svoju žensku djecu nego mušku, čini se da je i zaista tako.

Naime, novo američko istraživanje je pokazalo da se očevi zaista drugačije ophode prema ćerkama nego prema svojim sinovima. Naučnici su istraživali kako mozak očeva reaguje prema djeci i da li se svjesno ili nesvjesno ponašaju drugačije.

Rezultati su pokazali da su tate svojim djevojčicama davali više koristeći analitički govor, dok su se sa dječacima igrali grublje.

Takođe, očevi su dobili zadatak, da gledaju fotografije djece sa srećnim, neutralnim i tužnim izrazom lica dok im doktori snimaju mozak.

Tate koje imaju mušku djecu, emotivnije su reagovali na fotografije dječaka sa neutralnim izrazom lica, dok su očevi djevojčica emotivnost pokazali gledajući fotografije sa njihovim srećnim izrazom.

“Ako dijete plače i traži tatu oni koji imaju djevojčice prije će reagovati“, rekla je doktorka Dženifer Maskaro.

S druge strane, očevi sa sinovima manje razgovaraju i obraćaju pažnju na njihove emotivne potrebe, pa samim tim, manje i pokazuju svoje emocije, što izuzetno može da utiče na emotivni razvoj djeteta.

Send this to a friend