Djeca

Zbog čega je za razvoj djeteta važna plišana igračka?

Svi tokom odrastanja imaju omiljenu plišanu igračku od koje se ne odvajaju rado. Djeci često ne smeta ni kada ta igračka postane stara ili se isprlja. Ona je njihov prijatelj i tješitelj.

Igračke su veoma važan dio odrastanja, a o tome zašto djeca baš nju biraju za omiljenu i kako one mogu da utiču na razvoj djece, govori psihološkinja Irena Šestak.

“Igra je neizostavni dio djetinjstva, a igračke kojima se djeca igraju imaju brojne funkcije: od razvoja motorike, čula, opažanja, razvoja socijalnih vještina, razvoja mašte, empatije, improvizacije, inteligencije, konstruktivnosti. Međutim, ako se upotrebe na pogrešan način, takođe mogu uticati na razvoj agresivnosti, destruktivnosti i dominacije”, kaže psihološkinja Šestak.

Posebna veza djeteta i plišanih igračaka

I dok je vrlo važno da se dijete igra i didaktičkim igračkama, posebno mjesto u životima djece ipak zauzimaju one plišane. To su igračke kojima dijete ne može da se povrijedi pa se često veže za njih.

Često se može vidjeti kako mala djeca razgovaraju sa igračkama, ponekad i govore u njihovo ime. Pomažu im da se osjećaju sigurnijima. Plišana igračka za dijete ima simboličko značenje i treba poštovati odnos koji je izgradilo sa njom, ne pokušavajući da je pritom zamijenite ‘ljepšim’ ili ‘ boljim’ predmetom, ističe Irena Šestak.

Učenje uz pomoć medvjedića

Osim što imaju simboličko značenje, plišane igračke i roditeljima mogu biti svojevrsna pomoć u vaspitanju. Zapravo, upravo se uz pomoć djetetove najdraže plišane igračke razvijaju jezičke i socijalne vještine. Na primjer, kada dijete u igri razgovara sa medvjedićem ili drugom plišanom igračkom, nesvjesno utiče na razvoj svojih jezičnih vještina. Komunicira sa igračkom, govori i u njeno ime, vodi dijalog i pritom sluša vlastiti glas.

Plišana igračka može poslužiti i kao model učenja socijalnih vještina i obaveza.

Plišana igračka će se prije ili kasnije uprljati. Naravno, tada je treba oprati, a tu situaciju možete iskoristiti naglašavajući važnost lične higijene. Djetetu možete reći: “Vidiš, i medi je potrebno kupanje kako bi bio ljepši i zdrav, baš kao i ti”, kaže Šestak.

Jednako tako plišana igračka može pomoći i prilikom hranjenja pa je preporučljivo “postaviti” je za sto pa joj pripremiti tanjir i pribor kako bi dijete, posebno ako odbija hranu, lakše prihvatilo one namirnice koje mu baš nisu omiljene, ali su potrebne za njegov zdravi razvoj.

Prelazni objekat

Vrlo često djeca svoju igračku nose svuda sa sobom, a psihološkinja Šestak naglašava kako to djeci nikako ne treba braniti, posebno ne prilikom odlaska u vrtić. Zapravo, plišana igračka predstavlja korak u samostalnost djeteta.

Plišane igračke često su od presudne važnosti prilikom odvajanja od roditelja, bilo da je riječ o odlasku u vrtić ili samo na čuvanje kod nekog člana porodice. Predstavljaju nekog bliskog, nekog sa kime je dijete povezano na sasvim poseban način. Nikako im ne treba braniti da ih nose sa sobom. Zapravo, kada uz sebe imaju svoju igračku, biće im mnogo lakše. Naime, igračka je tzv. prelazni objekat, sa njom se dijete povezuje na poseban način, pruža mu utjehu i neku vrstu sigurnosti, zaključuje psihološkinja Irena Šestak.

Send this to a friend