Dom Kreativno i korisno

Četiri jeftine ideje koje mogu da zamijene osvježivač vazduha

U otklanjanju posljedica suvog vazduha u domu pomažu zdrave metode na kojima će vam biti zahvalan vaš imunološki sistem.

1. Posude s vodom na radijatoru

U staklenu posudu nalijte vodu i ukapajte nekoliko kapi eteričnog ulja lavande, eukaliptusa, čajevca i mente.

Isparavanje vode podići će vlažnost vazduha dok će eterična ulja, koja osim prijatnog mirisa imaju važna antivirusna svojstva, pogodno djelovati na disajne puteve, ali i na otklanjanje umora.

2. Provjetravanje prostorija

Osnovno pravilo prilikom provjetravanja prostorija zimi i povećanja vlažnosti u vazduhu je vrijeme držanja prozora otvorenim zavisi od spoljene temperature.

Tačnije, što je vani hladnije, manje otvarajte prozore jer čisti vazduh koji ulazi u prostoriju postaje suv i crpi postojeću vlažnost u vazduhu. Rješenje je provjetravanje prostorija do tri puta dnevno u kratkim periodima.

3. Veš osušen pored radijatora

Umjesto da veš sušite u skrivenim prostorijama, radije ga iskoristite kao prirodni ovlaživač vazduha. Stalak za sušenje veša stavite što bliže uz radijatore, voda iz veša isparavaće i ujedno održavati vlagu u vazduhu pogodnom.

4. Iskuvavanje vode s korom citrusa

U obični lončić stavite vodu i u nju narežite koru narandže ili limuna i pustite na laganoj vatri da ključa. Pare prilikom isparavanja podići će vlažnost vazduha, a miris citrusa podići će vaše raspoloženje.

Send this to a friend