Dom

Četkicu za zube treba mijenjati mnogo češće nego što mislimo

Mnogi od vas su se sigurno pitali kada je pravo vrijeme za zamjenu četkice za zube. Odgovor na to pitanje dao je za “Popsugar” stomatolog Džefri Salicer.

“Vaša četkica za zube je odlična za uklanjanje bakterija sa zuba i desni, no kada je isperete, uklanjate većinu toga, ali ne sve. Neke bakterije još uvijek mogu da ostanu na četkici, zbog čega je potrebno da je zamijenite nekoliko puta godišnje”, rekao je stomatolog Džefri Salicer.

“Predlažem zamjenu četkice za zube svaka tri mjeseca. Ne samo da njena vlakna mogu postati lomljiva već se počinju savijati i otpadati. Kada se to dogodi, četkica više ne čisti pravilno vaše zube”, izjavio je Salicer.

Ako ste bili bolesni, četkicu bi bilo dobro baciti i prije, njegov je savjet.

“Vjerovatnoća da se zarazite četkicom za zube koju ste koristili dok ste bili bolesni je mala. Međutim, nije loše zamijeniti je zbog drugih potencijalno štetnih bakterija”, rekao je.

Najbolji savjet da vaša četkica traje je da je držite čistom i suvom. Možete je i dezinfikovati vodicom za ispiranje usta ili alkoholnim sirćetom.

5

avatar
1000
5
0
0
 
5
Silicone soulZoran ElezovićzumbaLacalutPerač
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Silicone soul
Gost
Silicone soul

Ja je mijenjam svakog mjeseca… ima dobre a jeftine cetkice i uvijek kupujem klasicnu cetkicu…

Zoran Elezović
Gost
Zoran Elezović

Ja imam jednu ima 5 godina, mada i zube perem, možda 5 puta u mjesec dana. Zbog toga mi i četkica može toliko. Nemojte misliti da su mi zubi loši, naprotiv.

zumba
Gost
zumba

Ja u toku jednog pranja 3 promijenim

Lacalut
Gost
Lacalut

Svaka tri mjeseca se cetka mijenja.

Perač
Gost
Perač

Prosto: kad zamjenim pastu, zamjenim i četkicu. Dako ne propadnem za euro mjesečno.

Send this to a friend