Dom

Cvijet koji može iznova da cvjeta 75 puta

Veliki raskošni cvjetovi amarilisa ili, kako ga još nazivaju, prugastog sunovrata ili vitezove zvijezde uljepšavaju prostor i u zimskim mjesecima.

Iako se mnogi još nisu s njim upoznali, oni koji su ga barem jednom vidjeli žele njegovom ljepotom obogatiti svoj životni prostor.

Prijevremeno buđenje prirode i pojava proljećnica kao što su visibabe i jaglaci u parkovima i vrtovima, vjerovatno vas je iznenadila, zbog toga što smo tek zakoračili u februar, međutim u isto vrijeme zasigurno razveselila, jer dolazi najljepše doba u godini-proljeće.

U moru proljećnica jedan cvijet koji će zasigurno privući vašu pažnju i koji ćete poželjeti u svom domu ili vrtu je amarilis.

Već samo ime cvijeta govori nam koliko je poseban. Naime, ova lukovičasta biljka potiče iz tropskog područja Amerike i sadi se od početka novembra pa do februara, a cvjeta u maju i junu, tako da ako mislite da ste zakasnili kako biste je posadili još niste.

Amarilis ima uske duge listove i uspravnu čvrstu stapku koja nosi upadljive, raskošne i krupne cvjetove u obliku trube. Cvjetovi ove atraktivne biljke mogu se naći u purpurnoj, narandžastoj, crvenoj, bijeloj i dvobojnoj boji.

Križanjem sorta na našem tržištu mogu se pronaći različite varijacije u veličini i obliku, pa su poznate mini i visoke forme, duplih ili jednostavnih cvjetova.

Neke od zanimljivosti cvijeta su da sama lukovica može trajati i do 75 godina.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
veki
Gost
veki

ako nekome date amarilis, sa svojim mnogo završite, niti se množi, niti ima bijele i roze boje, to se meni desilo

Send this to a friend