Dom

Dobro razmislite prije farbanja zidova: Ova boja djeluje kao antidepresiv

Jeste li znali da crvena boja zidova podstiče nervozu i podiže krvni pritisak? Srećom, postoje i boje koje će postići sasvim suprotno!

Ukoliko ne možete da odlučite koja će boja dominirati vašim domom, imajte na umu moć boja, odnosno njihovu sposobnost da utiču na vaše tijelo i život uopšte.

Kao što smo već pomenuli, crvena boja je veoma loš izbor za zidove: čini nas nervoznima. Narandžasta, s druge strane, po mišljenju stručnjaka, djeluje blagotvorno na digestivni trakt i imuni sistem i pomaže osobama koje imaju nisko samopouzdanje i teško opraštaju drugima. Za žutu boju kažu da pruža obilje energije i utiče na osjećaj radosti, dok za plavu tvrde da ljudima pomaže da se smire.


Međutim, većina stručnjaka ne preporučuje nijednu od ovih boja. Nijedna od njih neće učiniti toliko za vas kao zelena boja!

Stručnjaci su brojnim naučnim istraživanjima utvrdili da osobe okružene zelenom bojom dišu dublje i sporije, osjećaju se udobnije i opuštenije. Toliko je korisna da je mnogi smatraju pravim vizuelnim antidepresivom!

Baš to je razlog zašto ljudima pod stresom bijeg u prirodu i pogled na beskrajna zelena polja toliko prija. Za ovu boju kažu da pomaže da se uspostave ravnoteža i spokoj, pa je možda i najbolji izbor za dekoraciju zidnih površina.

Send this to a friend