Dom spoj japanskog dizajna i skandinavskog minimalizma

Japandi, trenutno najveći trend u uređenju enterijera

Japandi će, kažu stručnjaci, biti vrlo popularan stil u uređenju enterijera i u 2021. godini, a u pitanju je spoj japanskog dizajna i skandinavskog minimalizma.

Iz Pinteresta su objavili da su se pretrage za pojmom “Japandi” povećale za 100 odsto, a pretrage za neutralnim bojama se utrostručile. Interesovanje još upadljivije raste za modernim, drvenim krevetima, minimalističkim kupatilima i kuhinjama… I sve to nagovještava da će japandi biti hit trend u 2021. godini, piše HuffPost.

Glavne karakteristike ovog stila su funkcionalni namještaj, minimalističko uređenje, prirodni materijali poput gline i drveta, jednostavne linije, neutralne boje i umirujući raspored.

Helen Vajt, kreativna direktorka Houseofa, kaže da je cijela ideja iza ovog trenda da sebi date prostora za disanje, a to je upravo ono što nam svima treba u narednoj godini.

“Kada pokušavate da rekreirate ovaj smirujući stil, koristite ‘manje je više’ pristup – odaberite nekoliko upečatljivih detalja i svakom dajte njegov prostor”, savjetuje Vajt. Dodaje da je dobra ideja upariti lagano drvo s gusto pletenim tkaninama.

Pogledajte kako da japandi unesete u konkretne prostorije.

Spavaća soba

Spavaća soba treba da bude u neutralnom tonu, u nijansama bijele i bež boje, a savjet Nadije Mekauan Hil, Wayfair savjetnice za stil je: nemojte se previše zezati oko detalja.

“Ovaj trend je usmjeren na pronalaženje ljepote u nesavršenostima, poput detalja sirovih ivica užeta ili ručno oslikanih motiva na drvetu. Diskretniji i suptilniji dizajni ići će ruku pod ruku s prostorom spavaće sobe, stvarajući umirujuću atmosferu nalik na utočište”, kaže ona.

Dnevna soba

Ključ ovog trenda je u izbacivanju haosa iz svog doma i fokusiranje na nekoliko odabranih detalja s karakterom, kaže Trejsi Eplbi, šefica enterijera u kompaniji I Love Wallpaper.

“Rustični dio ovog trenda može se lako i jeftino postići izborom drvenih dodataka poput rama za fotografije od tamnog drveta, polica od prirodnog drveta i polica za knjige”, kaže Trejsi.

Što se tiče palete boja u stilu japandi, njena preporuka su prigušeni tonovi ružičaste, plave i mente s bazom bijele ili sive koji “drže stvari elegantnim”, a funkcionalni ukrasni predmeti poput vaza i posuda s voćem u ovim nijansama mogu dodati boju.

Kuhinja

“Japandi enterijeri prihvataju prirodno unošenjem spoljašnjeg, pa je unošenje biljaka u vašu kuhinju dobar način da kuhinja bude u trendu. Za brzo i isplativo unošenje japandi stila u kuhinjski prostor, izbacite hromirane ručke ormarića u korist drvenih. One će potpuno promijeniti utisak prostora”, kaže Adel Šoton-Pju, iz prodavnice namještaja Terrys.

Hil preporučuje da trend ispratite i na trpezarijskom stolu različitim keramičkim posuđem u kombinaciji s rustičnim tkanim podmetačima.

Kupatilo

Danas su kupatila manje ograničena na bijelu keramiku, kaže Ebi Šofild, šefica dizajna u Ribble Valley.“

Japandi kupatila pohvaliće se površinama i neutralnim tonovima koji smanjuju stres i poboljšavaju kreativnost, a sadržavaće materijale koji oponašaju one iz prirode. Viktorijanske kade ostaće ključna komponenta u elegantnom kupatilu 2021. godine, ali to će biti skladno uklopljeno s toplijim toniranim površinama, drvetom i zakrivljenim linijama za razliku od hladnih i oštrih površina koje se inače mogu naći u kupatilima, zaključila je Šofild, prenosi 24sata.hr.

Send this to a friend