Dom

Kako da džemperi i poslije pranja izgledaju kao novi

Džemperi su najljepši jesenji komadi, topli su, praktični, lako se kombinuju i uvijek lijepo izgledaju, ali njihovo održavanje umije da bude prilično težak posao, s obzirom da imaju drugačiju i zahtjevniju teksturu nego recimo pamuk, lan, svila ili džins.

Džemperi nisu predviđeni za pranje na uobičajenim programima na veš mašini, iako često uradite upravo to. Na taj način oni će izgubiti vremenom formu, a dobiće i one ozloglašene “grudvice”, pa će vrlo brzo izgledati staro i “ofucano”.

Oni moraju da se tretiraju na poseban način, najprije kada je riječ o vuni ili kašmiru, a evo ispravnog načina.

Kako se peru džemperi od vune i kašmira?

Kada je riječ o pranju, džempere treba prati nakon dva do pet nošenja, savjet je da one od vune perete nakon petog puta, dok je za one od kašmira preporuka da se stave na pranje poslije dva ili tri nošenje.

Uvijek je poželjno poštovati uputstva sa etikete za pranje, premda je najbolja opcija da ih operete ručno. U tom slučaju koristite blag prašak i hladnu vodu, jer se vuna skuplja na visokim temperaturima. Nikada nemojte cijediti svoje džempere nakon pranja, već ih položite na peškir koji će da upije višak vode.

Ukoliko posjedujete posebno skup i drag džemper, najbolje je da ga odnesete na hemijsko čišćenje s vremena na vrijeme.

Kako se riješiti neželjenih “grudvica” sa džempera?

Čestim nošenjem vunenih džempera na njima se stvaraju neželjene “gromuljice”, zbog čega djeluju iznošeno, čak i onda kada to nisu. Ovaj problem riješiće najobičniji brijač, ali budite pažljivi pri ovom postupku. Jednom rukom zategnite džemper na mjestu gdje su se pojavile grudvice, a drugom rukom nježno brijačem uklonite tu kuglicu od vune.

Send this to a friend