Dom

Kineski dolar, biljka za koju se vjeruje da donosi novac u dom

Vjeruje se da, Pilea peperomioides, zimzelena biljka porijeklom iz južne Kine, može donijeti finansijsku sreću zbog čega joj je jedan od naziva Kineski dolar.

Ova izdržljiva biljčica naziva se i Biljka misionara jer ju je četrdesetih godina prošlog vijeka norveški misionar Agnar Espegren iz Kine donio u Norvešku, a uskoro se proširila i u druge skandinavske zemlje i Evropu. Njeno latinsko ime Pilea dolazi od grčke riječi pilos, što označava predmet napravljen od filca.

Kineski dolar je sobna biljka koja raste sporo i naraste do 30 centimetara. Izgleda kao nježna biljka, ali zapravo je vrlo otporna i laka za njegu. Na duguljastim granama koje izgledaju kao da se ljušte stvaraju se mnogobrojni tamnozeleni okrugli listovi. Kada je toplo (proljeće i ljeto) možete je držati napolju, ali s početkom jeseni potrebno ju je unijeti u kuću jer će niske temperature teško preživjeti.

Ova zimzelena biljka može se razmnožavati sjemenom, ali najlakše se razmnožava reznicama. Drvene stabljike se odrežu i stave u vodu dok ne puste duže korijenje. Tada se presade u nove tegle s dodatom zemljom i s rupicama jer se zemlja između zalijevanja mora osušiti.

Za vrijeme vrućih dana biljku slobodno zalijevajte često kako joj se listovi ne bi objesili, iako dobro podnosi i tvrdu i suvu zemlju. Kineski dolar najbolje će uspjeti na polusjenovitom mjestu, dobro je da ima čim više svjetlosti, ali nikako direktno sunce. Zahvalna je i zato što je ne napadaju štetočine ni bolesti.

Po nekim istočnjačkim vjerovanjima jedan od najpoznatijih iscjelitelja negativne energije u domu su biljke – i to uglavnom bujne, zelene biljke koje donose ne samo pozitivne vibracije za dobro raspoloženje ukućana, već i bogatstvo. Upravo se za Kineski dolar vjeruje da naročito privlači energiju bogatstva i blagostanja i da će ukućanima donijeti više novca. Zato se ovakve biljke u nekim azijskim zemljama čak prenose kao najvrjedniji i najdragocjeniji pokloni iz generacije u generaciju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dum spiro spero
Gost
Dum spiro spero

Da upotpunim tekst – kod nas se ova biljčica zove “Dragoljub” i cvjeta 🙂

Ćita banana
Gost
Ćita banana

Da kupimo jednu gospodaru,potrosio se sad vratio je u Atlas dug.

Send this to a friend