Dom

Koka Kola u domaćinstvu – kako je koristiti

Vjerovali ili ne, Koka Kola može biti veoma korisno sredstvo u domaćinstvu.

Zbog mnogobrojnih sastojaka koji se nalaze unutar ovog pića, Koka Kolu možete iskoristiti i u svrhe čišćenja, umirivanje iritacija ili uklanjanje neprijatnih mirisa iz odjeće.

Pogledajte kako Koka Kolu možete koristiti u druge svrhe, pored osvježavanja:

1. Za čišćenje kupatila

Zbog ortofosforne kisjeline koju sadrži, Koka Kola može rastvoriti kamenac i ostale nesavršenosti na keramičkim predmetima u toaletu. Uz pomoć sunđera ili boce sa raspršivačem nanesite tečnost unutar wc-šolje ili u umivaonik i kadu. Sačekajte nekoliko sati ili preko noći i isperite ih. Ova kisjelina ne utiče na organizam kada se unosi u normalnim količinama.

2. Rastvaranje masti

Kisjeline i kofein su sastojci koji odlično utiču na uklanjanje nakupljenih masti na površinama. Zato Koka Kolu možete upotrebiti za pranje posuđa, šporeta i ostalih kuhinjskih površina. Pospite preko željenih predmeta piće, sačekajte nekoliko sati, pa ih isperite.

3. Neugodni mirisi

Ako vam se neki odjevni predmeti osjećaju na benzin ili gas, potopite ih u mješavinu Koka Kole i vode (1:1) prije pranja u mašini za veš. Ova mješavina je takođe odlična za uklanjanje mirisa ribe i drugih neprijatnih mirisa. Mješavinu ne stavljajte u mašinu!

4. Čišćenje metalnog novca

Novac vremenom mijenja boju, što mnogim ljudima smeta. Ako i vi spadate u te ljude, jednostavno potopite sav metalni novac u teglu sa Koka Kolom i sačekajte 10-15 minuta. Zatim je promućkajte i isperite novčiće pod vodom.

5. Uklanjanje rđe

Koka Kola se odlično bori sa zarđalim predmetima, pa tako sa njom možete očisititi zarđale djelove automobila ili drugih predmeta. Preko predmeta koji je zahvaćen rđom sipajte Koka Kolu, zatim ga jako protrljajte četkom ili sunđerom. Ako je rđa stara, koristite foliju.

6. Protiv štetočina

Indijski farmeri prskaju svoje povrće i voće Koka Kolom, a ne pesticidima kako bi ih odbranili od štetočina. Koka Kolu vole crveni mravi koji se hrane štetočinama koje uništavaju plodove. Takođe je dobra i za rješavanje problema sa puževima.

7. Protiv bola i iritacija

Ako vas je ujeo neki insekt i osjećate nelagodan osjećaj u tom dijelu kože, jednostavno potopite parče vate ili tkanine u Koka Kolu i stavite je na oboljelo mjesto. Bol i iritacija će ubrzo nestati.

Send this to a friend