Dom

Kućni poslovi koje trudnica ne smije da obavlja

Bez obzira na to koliko se dobro osjećate, i što vaša trudnoća protiče u najboljem redu, postoje kućni poslovi koje bi za vrijeme trudnoće trebalo izbjegavati.

Korišćenje hemijskih sredstava

Proizvodi kao što su sredstvo za ubijanje mrava, sredstva za čišćenje rerne ili izbjeljivač, ne bi trebalo da se nađu u rukama buduće majke jer svi ti proizvodi imaju veoma toksična isparavanja.

Veliki broj sredstava za čišćenje ima jak i neprijatan miris, a mogu da budu i opasni ukoliko dođe do njihovog miješanja. Kada počnete sa spremanjem stana, obavezno širom otvorite prozore da biste obezbjedili dovoljan protok svježeg vazduha.

Sredstva za čišćenje nagrizaju kožu, posebno prave probleme osjetljivoj koži, tako da zaštitne rukavice treba da budu obavezan rekvizit. Pročitajte uputstvo i upozorenje na etiketi proizvoda koji ćete koristiti, ali najbolje bi bilo da dok ste u drugom stanju koristite prirodna sredstva za čišćenje koje lako možete napraviti od kuhinjskih namirnica, piše Yumama.

Premještanje namještaja i podizanje teških predmeta

Tokom drugog stanje ne bi trebalo da se junačite tako što ćete premještati namještaj ili nositi teške kese iz prodavnice. Kičmeni stub trpi veliko opterećenje sa povećanjem tjelesne težine, a svako dodatno opterećenje može da dovede do bolova.

Vaše kompletno držanje se mijenja tokom trudnoće jer se centar za ravotežu pomjera unaprijed i ukoliko budete pomjerali ili podizali težak namještaj, mogli biste da povrijedite leđa. Iz tog razloga te poslove bi trebalo da prepustite nekom drugom.

Kad je u pitanju kupovina, nabavite torbe za šoping na točkiće koje će vam dosta olakšati odlazak po namirnice.

Brisanje prašine

Prašina je utočište za mnoge toksine u našem domu. Jedna studija identifikovala je 35 zagađivača u testiranim uzorcima prašine, uključujući alkil fenole koji se poivezuju sa izmijenjenim seksualnim razvojem, zatim organokalajna jedinjenja za koje se sumnja da utiču na razvoj mozga, perfluorovane hemikalije, pesticide i ftalate. Iz tog razloga, da biste sigurno uklonili ove opasnosti prašinu čistite usisivačem, a namještaj brišite krpom od mikrofibera ili vlažnom krpom i pažljivo mijenjajte filtere na usisivaču.

Čišćenje životinjskog zmeta

Bez obzira na to koliko volite svoje kućne ljubimce, čišćenje mačijeg pijeska i psećeg izmeta se trudnicama nipošto ne preporučuje jer se time izlažu mnogim parazitima i mikrobima.

Problem koji bi mogao da nastane ukoliko sami redovno mijenjate pijesak u kom vaš ljubimac vrši nuždu jeste zaraza toksoplazmozom, infekcijom koju prenose paraziti, a koja se nalazi u mačijem izmetu. Ako baš morate obaviti ovaj posao radite to u rukavicama i dobro operite ruke nakon toga.

Send this to a friend