Dom

Najčešće greške koje pravite prilikom uređenja kupatila

Većina nas ne bavi se profesionalno uređenjem enterijera zbog čega je u redu napraviti nekoliko dizajnerskih grešaka s vremena na vrijeme. Ono što treba da upamtite jeste da ne morate vječno živjeti sa svojim greškama već ih uz par ciljanih malih izmjena možete ispraviti tako da vaš enterijer izgleda baš onako kako ste i oduvijek željeli.

U nastavku ćete pronaći četiri najčešće greške koje većina nas nesvjesno pravi prilikom uređenja kupatila kao i korake uz pomoć kojih ih možete korigovati.

Ne razmišljate na vrijeme o sistemu skladištenja stvari

Ova greška utiče i na formu i na funkcionalnost kupatila. Kupatilo koje nema dovoljno mjesta za držanje i organizaciju stvari. Proizvodi se gomilaju svugdje zbog čega prostorija izgleda stalno neuredno. Kako biste se dobro organizovali, za početak je važno da otkrijete šta vam je stvarno potrebno. Razmislite o svojoj svakodnevnoj rutini u postojećem kupatilu i tako ćete najlakše otkriti koje vas stvari nerviraju i koje biste trebali korigovati. Nakon što otkrijete koje su to stvari, obavite jedan kvalitetan šoping svih sitnica za dekoraciju koje bi vam mogle zatrebati.

Nemate raznolike vrste osvjetljenja u kupatilu  

Da li ste se pomirili samo s jednom malom lampom na plafonu kupatila? Ako je to slučaj moguće je da ste sebi napravili medvjeđu uslugu. Postavka lampi različitih veličina i oblika vaš je najbolji put ka stvaranju uistinu funkcionalne prostorije, a kupatilo nikako nije izuzetak. Ukoliko imate npr. lampu na plafonu i još jednu lampu iznad umivaonika možete u velikoj mjeri olakšati proces brijanja i stavljanja šminke. Ovo su neki od primjera slojevitog razmještaja izvora svjetlosti u domu:

Ambijentalno osvjetljenje: vaše postojeće plafonsko svjetlo. Razmislite o tome da dodate još neke lampe sa sijalicama manje jačine.

Akcentovano osvjetljenje: dodatna sijalica oko ogledala ili iznad ormarića s umivaonikom odlična su kombinacija za stvaranje dobrih uslova za jutarnje sređivanje prije posla.

Pogrešno kombinovanje slavina i ručki

Ovo se desilo većini nas. Možda ste dekorisali vaše kupatilo po etapama da biste sa vremenom shvatili kako nešto ipak ne štima najbolje i kako ste pomiješali verzije slavina i ručki koje ne izgledaju dobro zajedno. Radi se sva sreća o prilično jednostavnoj popravci koja se može riješiti preko jednog vikenda. Pored materijala koji je bitan dio odabira tu je i finiš na koji takođe treba obratiti pažnju, a posebno na to da li se radi o poliranom, brušenom ili nauljenom finišu.

Zaboravljamo na dekor

Kada imamo posla s vrlo uskim prostorom dolazimo u iskušenje da dekor ignorišemo kako bismo stvorili funkcionalniji prostor s većim kapacitetom za držanje stvari. Stručnjaci savjetuju da se oduprete ovom porivu i da ipak dodate detalje koje vaš cjelokupni dekor mogu učiniti kompletnijim i personalnijim umjesto totalno utilitarnim prostorom.

Send this to a friend