Dom Epidemiolog otkriva kako

Napravite najefikasniji gel za dezinfekciju ruku

Uslijed širenja korona virusa, ljudi širom svijeta hrle u prodavnice i apoteke kako bi kupili sve što može da im pomogne u dezinfekciji ruku, pa su police s takvim proizvodima uglavnom prazne. Samo prošle nedjelje u SAD-u je porasla prodaja gelova za dezinfekciju za 1.400 procenata!

Zdravstveni stručnjaci savjetuju redovno pranje ruku običnim sapunom i vodom i ističu kao je to najbolji način za borbu protiv svih virusa i zaraza, uključujući i korona virus. Ali, za situacije kad vam voda i sapun nisu dostupni, gel na bazi alkohola će puno pomoći.

“Kućno izrađeni gelovi za dezinfekciju ruku jednako su efektni kao i kupovni, sve dok koristite preporučeni procenat alkohola. To je ujedno i dobar način za borbu protiv pojedinaca željnih profita koji sad naduvavaju cijene ovih proizvoda”, ističe dr Dejvid Agus.

On objašnjava kako kućni gel treba da sadrži najmanje 60 % alkohola. Savjetuje kako bi trebalo koristiti izopropilni alkohol, ali ako ga nemate poslužiće i etanol. Kako biste zaštitili kožu od negativnih efekata alkohola, u sredstvo bi trebalo dodati gel aloje vere i nekoliko kapi esencijalnog ulja kako bi miris bio privlačniji.

Za kućni gel treba vam 2/3 šoljice alkohola koji ćete umiješati u većoj posudi s 1/3 šoljice gela aloje vere i 5-10 kapi esencijalnog ulja po izboru. Smjesu možete sipati u bočicu kako biste ga uvijek imali pri ruci kad izlazite iz kuće. Ako ste ga dobro pripremili i čvrsto zatvorili u posudu, može trajati nedjeljama.

“Ako ste ga dobro napravili, efektan je kao i sapun s vodom. Znamo da djeluje, samo pazite da sadrži dovoljno alkohola”, kaže dr Stiven Mors, epidemiolog sa Univerziteta Kolumbija u Njujorku.

Send this to a friend