Dom Zaštita broj 1 od virusa

Napravite osvježivač vazduha koji dezinfikuje prostor

Zbog trenutne situacije s korona virusom i važnosti pranja ruku, tečni sapuni i sredstva za dezinfekciju postali su veoma važni, a zbog velike potražnje ponekad ih je teško pronaći na policama prodavnica.

Osim dezinfekcije ruku, još jedna bitna stavka na koju morate da obratite pažnju jeste i čišćenje prostora u kojima boravite. Preporučuje se korišćenje sredstava koja su na bazi aktivnih materija kao što su etanol, natrijum hipohlorit, glutaraldehid, izopropanol, benzalkonijum hlorid i natrijum hlorid.

U dezinfekciji prostora, ali i osvježavanju vazduha mogu vam pomoći i prirodni osvježivači s esencijalnim uljima. Radi se o opciji u čije ćete sastojke biti apsolutno sigurni jer će sve biti vaših ruku djelo.

Na taj način znaćete da imate proizvod koji ne sadrži opasne hemikalije, a koji će vam pomoći da vazduh u vašem domu bude čist, svjež i prijatnog mirisa.

Opcija za izradu osvježivača ima više, a jedan recept donosimo u nastavku.

Sastojci: šoljica vode, 2 velike kašike medicinskog alkohola, 15-20 kapljica esencijalnog ulja s antibakterijskim svojstvima po ličnom izboru, možete kombinovati i više ulja (u grupu antibakterijskih ulja spadaju: čempres, eukaliptus, lavanda, limun, limeta, majoran, čajevac, nana, njemačka kamilica, ruzmarin, žalfija, sandalovina, zimzelen, cimetov list) i bočica s raspršivačem.

Priprema: U bočici s raspršivačem pomiješajte sve sastojke. Kako biste spriječili potencijalno prosipanje, koristite lijevak. Dobro promućkajte i vaš osvježivač spreman je za upotrebu.

Budući da esencijalna ulja imaju tendenciju da plutaju na površini vode, uvijek promućkajte bočicu s raspršivačem prije upotrebe. Istina je da će se prirodni osvježivači vazduha vjerovatno kraće zadržavati u vazduhu od kupovnih, ali rješenje tog problema je jednostavno – koristite ih malo češće.

Na kraju, ne zaboravite da su osvježivači samo pomoćnici, a ključno je luftirati prostorije tako da držite prostore otvorenim i uključite ventilaciju i temeljno čistite i dezinfikujete dom.

2

avatar
1000
1
1
0
 
2
otanmarius
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
marius
Gost
marius

Bravo za CDM za ovaj tekst. Ovo stvarno mozemo svi nabavit, i ucinjet kolko tolko da osvjezimo prostor u kom zivimo.

otan
Gost
otan

Bravo majstore za komentar. Medicinski alkohol-niđe ga nema u prodaji, teško i eterična ulja. Za šoljicu vode si u pravu, to možemo svi nabavit.

Send this to a friend