Dom

Ne brljaj po tanjiru: Pet stvari koje ne treba govoriti djeci za stolom

Način na koji se obraćate djetetu za stolom može mnogo da utiče na to kako će se razviti njegov odnos prema hrani. Ukoliko želite da vaše dijete razvije zdrave navike u ishrani, nemojte mu govoriti sljedeće stvari…

1. “Dobićeš slatkiš tek kada pojedeš večeru” 

Nijedna hrana, uključujući i dezert, ne treba da se koristi kao kazna ili nagrada. Takav stav postavlja dezert na “pijedastal” i predstavlja ga kao važniji i bolji dio obroka, što automatski znači da je slani dio “blak”.

Svaki dio obroka treba da bude podjednako važan i svi sve treba da dobiju. U slučaju da dijete ne želi da jede ništa drugo ukoliko zna da na kraju dolazi slatkiš, jedino rješenje vam je da dezert ne pravite uopšte, odnosno da ga pravite određeni broj ljudi u toku nedjelje.

Mali trik koji može da “upali” je da sve odmah stavite na sto. Zviči malo čudno, ali neka djeca smirenije pojednu večeru ako znaju da je i slatkiš tu pored njih, da neće “pobjeći”.

2. “Ne brljaj po tanjiru” 

Ovu rečenicu često se govori izbirljivoj djeci koja odvajaju u tanjiru djelove hrane koje žele, odnosno ne žele da pojedu. Međutim, to nije poželjno reći, čak i kada je dijete stvarno pravi izbirljivac. Etiketiranje u bilo kom smislu nije poželjno i dobro. Na taj način dijete samo sebe počinje tako da doživljava i onda ima opravdanje i svaki sljedeći put kada želi nešto da pojede.

3. “Pojedi još tri zalogaja piletine i još dvije kašike graška”

Namjera koju ima roditelj kada ovo kaže djetetu je razumljiva. Svako želi da njegovo dijete pojede od svega u tanjiru u dovoljnoj količini, a djeci je lakše kada znaju koliko im je ostalo “do kraja”, odnosno koliko ih zalogaja dijeli od igranja.

Međutim, na taj način vi zadajete djetetu količinu koju treba da pojede, i ne dozvoljavate mu da razvije osjećaj gladi, odnosno sitosti. Ono će pojesti onoliko koliko mu vi kažete, a ne onoliko koliko mu je zaista potrebno.

4. “Neće ti se svidjeti” 

Roditelji često budu u situaciji da dijete poželi hranu koju jedu odrasli ili hranu koju je vidjelo na reklami. Ali čak i ako ste 99 odsto sigurni da se vašem djetetu neće dopasti ljuti gulaš ili luk, ipak mu dozvolite da proba, i samo to otkrije i zaključi. U suprotnom, će se plašiti da proba nove stvari, čak i kada su one pravljene onako kako ono voli.

Kada je u pitanju hrana sa reklama, pokušajte da objasnite djetetu zbog čega zaista ne može da je dobije, šta god bio razlog. Dijete možda u tom trenutku neće razumjeti, ali bar neće stvoriti otpor ka isprobavanju novih ukusa.

5. “Moraš prvo da probaš” 

Pravilo “samo jedan zalogaj” može da “upali” kod neke djece. Međutim, kod neke druge može da stvori pravi mali rat za stolom, a to svakako ne želite.

Send this to a friend